Under VM i tømmerfløting i fjor. Under VM i tømmerfløting i fjor. Foto: Kjell Bekkelund.
28 jul
2016

Fløterfestivalen satser enda større i år

14. til 19. juni går Fløterfestivalen i Osen av stabelen for andre gang. Festivalsjef Espen Brekke lokker med et enda bredere program enn i fjor.

 – Festivalen blir mye større. Vi har flere bidragsytere og mer på programmet, sier en entusiastisk festivalsjef.
Selv om ikke alt er ferdigspikret ennå, er det meste av programmet klart. Det blir blant annet torader- og gammeldanstreff, arbeidslivsmesse for grunnskolen, konferanse for skognæringen, marked med fokus på lokalmat, aktivitet med arbeidshesten i fokus, utstillinger, salgsboder, historisk spel og ikke minst VM i tømmerfløting. I år blir mesterskapet større enn i fjor.
– Vi åpner opp for åtte lag, mot fire som vi hadde i fjor. Lagene skal konkurrere både fredag og lørdag, sier Brekke, og forteller at i år har de fått med seg lag fra Sverige også.
Mer oversiktlig
Åmot Spesialredningsgruppe skal sørge for å ivareta sikkerheten rundt konkurransen. Deltakerne starter fredag klokken 17, med å fløte en strekning på cirka seks kilometer i Tverrena. Brekke forteller at de har lært mye fra konkurransen i fjor.
– Da hadde vi åtte stokker. Nå vurderer vi å redusere antallet. Og så skal vi merke stokkene mye bedre. I fjor var det ganske kaotisk og uoversiktlig å se hvem som ledet og vant. Vi skal også prøve å gjøre det litt mer oversiktlig ved målgang. Nå skal tømmeret dras opp på land og til et merket punkt. Da blir det lettere for publikum å se hvem som vinner, sier Brekke.
Lørdagen foregår mesterskapet ved hovedscena på Osensjøens Adventure. Der blir det blant annet kapproing og «kuting» på tømmer.
«Fløtarguten» videreutviklet
Spelet «Fløtarguten» foregår også ved hovedscena. Nytt av året er flere skuespillere, en ekstra spilledag og at forestillingen varer 20 minutter lengre.
– «Fløtarguten» videreutvikles hvert år. Det var veldig mange som skrøt av forestillingen i fjor. Hvis de kommer tilbake i år med samme forventning som i fjor, har vi tenkt til å skuffe dem litt. Nå er den nemlig mye bedre, ler festivalsjef Brekke, og legger til:
– Målet er at publikum skal bli overrasket hvert år og gå fra forestillingen med en skikkelig wow-følelse.
Trysilbåten
I år er det 25 år siden fløting i Trysilelva ble avviklet. Jubileet skal selvsagt markeres på Fløterfestivalen. Det blir en stor utstilling i kirkesalen med gamle bilder og film av fløtinga. Festivalen får også besøk av den nybygde Trysilbåten, som er bygget ved bruk av en 300 år gammel båtbyggertradisjon. Båten er laget av Trond Håvard Joten i Sømåen Tradisjonshandverk med Kåre Joar Graf fra Trysil som læremester. Østerdalen Festivalforening, som står bak Fløterfestivalen, har organisert det hele. Det er også foreningen som har samlet inn penger til finansiering av båten.
– Engasjementet for å få Trysilbåten i produksjon igjen har flere sider. Ene siden er at da styrker vi driften til Sømåen Tradisjonshandverk. Den andre siden er at når denne regionen skal videreutvikle seg så er reiseliv viktig. Dette er et reiselivsprodukt, og når man skal utvikle reiselivsprodukter er det viktig å ta tak i historien og det unike som kommer fra regionen. Da er det helt klart en fordel å kunne bruke et produkt med 300 år gammel historie, sier Brekke.
Trysilbåten er med både under VM i tømmerfløting og «Fløtarguten».
Pengegave på 50 000
Espen Brekke forteller at han merker at det er større entusiasme rundt Fløterfestivalen nå som de er inne i sitt andre år. Flere ønsker å bidra – både å delta og gi støtte. For eksempel har Sparebanken Hedmark gitt en pengegave på 50 000 kroner til festivalen.
– Det var en stor overraskelse, som vi er veldig takknemlig for, sier Brekke.
I fjor hadde Fløterfestivalen i overkant av 6000 besøkende. Festivalsjefen har ikke noe spesifikt mål for i år.
– Vi har sagt vi skal opp på 10 000 besøkende i løpet av fem år. Hvis været blir bra, så håper vi å doble antall tilskuere på «Fløtarguten». I fjor var det cirka 600 som så forestillingen.
Fløterfestivalen avsluttes søndag 19. juni, med fullt opplegg. Barn og unge fra kulturskolene i området skal underholde frem til klokka 14. Da tar teatergjengen i Kulturkollektivet i Elverum over og spiller «Fløtarguten» for siste gang under årets festival.

Undersak:
Hederspris til Trivselsleder AS
Også i år deles Ola Ødegaards hederspris ut under Fløterfestivalen. I år går prisen til Trivselsleder AS og deres «Trivselsprogram».
Trivselsleder AS ble etablert i 2010 – året etter at Kjetil Hasselberg og Kjartan Eide (kjent fra blant annet Kjetil & Kjartan Show) startet et pilotprosjekt i Lørenskog kommune som de kalte «Trivselsprogrammet». De fortsatte å utvikle programmet, hvor mobbefrie trivselsledere (valgte elever) fra 4.-10. trinn legger til rette for økt aktivitet og inkludering i friminuttene. Cirka 1200 skoler i Norge, Sverige, Danmark og Island benytter «Trivselsprogrammet».
– I 2015 satte vi fokus på mobbe-utfordringen i skolen ved å tildele prisen til OdinStiftelsen. Som en forlengelse av dette ønsket vi å fokusere på noen som bidrar til psykososialt læringsmiljø i skoletiden. Da ble Trivselsledere raskt det alternative som vi til slutt valgte, forteller festivalsjef for Fløterfestivalen, Espen Brekke.
Tommy Bottenvik, som er styreleder og salg- og markedsansvarlig i Trivselsleder AS, er stolt over og glad for å motta prisen.
– Det å få anerkjennelse for jobben alle flinke elver, Trivselslederskoler og hele teamet i Trivselsleder gjør, er særdeles stort og betyr mye for den jobben vi skal gjøre også i fremtiden. Vi har en fantastisk gjeng som jobber hardt for at vi skal nå våre målsettinger, så det er med stolthet og ydmykhet at vi tar imot Ola Ødegaards hederspris. Denne prisen går til alle de på skolene og hele teamet som jobber for økt aktivitet og inkludering i skolegården, sier Bottenvik til Magiske Øyeblikk Elverum.
Prisen blir overrakt lørdag 18. juni klokken 15 på hovedscena ved Osensjøens Adventure. I fjor gikk hedersprisen til Odinstiftelsen, med Katrine Olsen Gillerdalen i spissen.