Fra de dype skoger til Paris
09 des
2016

Fra de dype skoger til Paris

Som eneste deltaker bosatt i Hedmark, er Heidi Skoglund (42) fra Hernes valgt ut til å delta på sykkel- og veldedighetslaget Team Rynkeby. Målet: å sykle fra Oslo til Paris – og ikke minst, å samle inn penger til Barnekreftforeningen.

Tekst og foto: Ina Øien.

Team Rynkeby er ikke så kjent her i distriktet, men ellers i landet og i resten av Norden har stadig flere fått øynene opp for dette veldedighetssykkellaget. Team Rynkeby ble startet av en guttegjeng i Danmark i 2002. De bestemte seg for å sykle til Paris for å se avslutningen av Tour de France. Den ene i gjengen jobbet hos juiceprodusenten Rynkeby Foods, som sponset guttene. I tillegg fikk de med seg flere sponsorer. Da gjengen på elleve kom i mål i Paris hadde de 42 000 kroner til overs. Pengene bestemte de seg for å gi til kreftsyke barn i Danmark. Med det var en tradisjon født.

Etter hvert har Team Rynkeby spredt seg til flere land, inkludert Norge. Her finnes det nå fem lag. Ett av dem er Team Rynkeby Oslo, hvor Heidi Skoglund fra Hernes har fått plass på sesongens lag sammen med 38 andre deltakere.

– Det var en svensk kollega som tipset meg om å være med. Så leste jeg litt om Team Rynkeby og syntes det virket veldig interessant. Jeg diskuterte det med mannen min og sendte inn en søknad. I høst fikk jeg mail om at jeg var plukket ut til å delta, sier Heidi, som er sykepleier på akuttmottaket på Elverum sykehus.

Ifølge nettsiden til Team Rynkeby velges deltakerne ut blant tusenvis av søkere.

Proteser i begge knærne

Startskuddet for turen går lørdag 8. juli utenfor Rikshospitalet i Oslo. En uke senere samles alle Team Rynkeby-ryttere fra hele Norden utenfor Paris, og sykler den siste etappen inn til Champs-Élysées sammen. Totalt skal laget fra Oslo sykle cirka 130 mil. Det vil si i snitt 15 til 20 mil om dagen – 8 til 12 timer på sykkelsetet.

– Jeg er ikke redd for å sykle 20 mil, men det kan bli utfordrende å sette seg på sykkelen hver dag i åtte dager å sykle 20 mil, ler Heidi.

En ting er å sykle Oslo-Paris med en helt frisk kropp. Heidi skal gjøre det med proteser i begge knærne. Ingen hindring, mener den sporty 42-åringen, som er nestleder i sykkelklubben CK Elverum og spinninginstruktør hos Family Sports Club.

– Da jeg fortalte en lege at jeg hadde lyst til å sykle Birken for noen år siden, bare lo han av meg og sa at det kom jeg aldri til å klare. Året etter syklet jeg Birken. Jeg synes ikke andre skal fortelle deg hva du kan og ikke kan gjøre. Jeg er litt som Pippi – Det har jeg aldri gjort før, så det klarer jeg sikkert, smiler Heidi.

Ønsker sponsorpenger

Alle deltakerne må betale rundt 25- til 30 000 kroner hver for å være med på turen. I tillegg må de gjøre en innsats for å samle inn sponsorpenger. Pengene går uavkortet til Barnekreftforeningen. I fjor samlet de fem norske lagene inn totalt 5,7 millioner kroner. Oslo alene samlet inn 1,5 millioner. Målet i år er å slå den summen. Heidi oppfordrer både næringsliv og private til å ta kontakt hvis de ønsker å støtte. Selv har hun satt i gang en kronerulling blant venner og bekjente. For hver time hun trener før avreise, sponser de X antall øre eller kroner.

– Jeg har ambisjoner om å trene fem til ti timer i uka. Det blir nok en del spinning og ikke minst skigåing i vinter. Så fort våren kommer begynner jeg å sykle. Det viktigste da er å tilvende seg å sitte så mange mil på sykkel, sier Heidi. Det lengste hun har syklet i strekk før er Gjøvik – Oslo, som er 13,6 mil.

Det er også fellestreninger med laget – både spinning og ute med sykkel utover våren. I tillegg skal Team Rynkeby delta i Lillehammer-Oslo, Landegrensen og et ritt til. Heidi gleder seg til å ta fatt på hovedturen i juli.

Mulighet til å hjelpe andre

– Jeg tror det blir en opplevelsesrik tur. Og en emosjonell tur. Flere på laget har opplevd å miste egne barn i kreft. Det er mange sterke historier i gruppa.

Selv har Heidi to barn. Ingen av dem har hatt kreft. Som sykepleier har hun likevel sett hva sykdommen kan gjøre mot dem den rammer og familien rundt.

– Hva er grunnen til at du ville være med?

– Jeg ser på det som en opplevelse og ikke minst en god mulighet til å kunne gjøre noe bra for andre som er i en utrolig sårbar situasjon. Det å ha syke barn er noe man ikke klarer å sette seg inn i om man ikke har hatt det selv. Cirka 20 prosent av barn som får kreft dør. Det trengs masse penger til forskning, sier Heidi, som håper mange vil bidra slik at de slår fjorårets rekord på 5,7 millioner kroner.

PS: Det hviskes om et eget Team Rynkeby-lag fra Hedmark og Oppland i 2018.