Tre generasjoner Solbakken. Fra venstre: Emil (81), Kjetil (52) og Kristoffer (25). Tre generasjoner Solbakken. Fra venstre: Emil (81), Kjetil (52) og Kristoffer (25).
14 des
2016

40-årsjubileum for familiebedrift

I år fyller Emil Solbakken AS 40 år. Nå har tredje generasjon Solbakken begynt å jobbe i selskapet.

Tekst og foto: Ina Øien.

Det er snart et halvt liv siden 81 år gamle Emil Solbakken etablerte firmaet med samme navn som hans eget. 19 år gammel, i 1983, begynte sønnen Kjetil (52) i selskapet, og for et par måneder siden startet også barnebarnet Kristoffer (25).

– Det er morsomt å få være med som tredje generasjon som driver selskapet videre. Det har jeg hatt lyst til siden jeg var liten, sier nykomlingen.

Han er utdannet forretningsutvikler fra Markedshøyskolen i Oslo og skal jobbe med markedsføring og administrasjon i bedriften, ved siden av å jobbe ute med montering og service av porter. Etter hvert er planen at Kristoffer skal ta over som daglig leder etter faren Kjetil.

Tilfeldig med porter

At det ble akkurat porter, dører og lastesystemer Emil Solbakken skulle livnære seg av, er litt tilfeldig.

– I mine yngre dager jobbet jeg også med biler. Det var fint å reparere, men når du var ferdig så forsvant bilene og da så du ikke mer til dem. Jeg fant ut at jeg ville jobbe med noe jeg kan se også etter jeg er ferdig med det, og da falt valget på porter. De kan du montere, og så kan du reise tilbake å si at den porten har jeg montert, sier Emil Solbakken og smiler.

Den oppegående 81-åringen ga seg i selskapet tidlig på 2000-tallet. Han synes det er fint å se at selskapet han startet i 1976 fortsatt er oppe og går.

– Jeg følger fortsatt med, men jeg blander meg ikke borti. Bedriften er i gode hender, sier han.

Bra etterspørsel

I løpet av de 40 årene Emil Solbakken AS har eksistert, har de flyttet fire ganger. De siste åtte årene har Vindheiavegen 29 på Vestad vært adressen. Selskapet startet med foldeporter. I dag leverer de også leddheisporter, hurtigporter, dører og lasteramper. Kundegruppen er både industri- og privatmarkedet.

– Jeg synes etterspørselen er bra, men det er selvsagt svingninger i markedet. Nå er vi inne i den travleste perioden i året, sier Kjetil, som antar at han alene har montert cirka 2000 porter i løpet av sin tid i selskapet. Det siste store oppdraget deres var på Orkla i Elverum. Nå skal de levere porter til Steen Arena.

Rundt halvparten av oppdragene deres er nymonteringer. Den resterende halvdelen er service og reparasjoner. I tillegg til Kjetil og Kristoffer har de med seg Stig Stubbrud på laget. Stig har jobbet i selskapet i bortimot ti år.

– Han er en flott arbeidskollega og en kjemperessurs som er veldig viktig for bedriften, sier Kjetil.

Stas med tre generasjoner

Med sønnen Kristoffer på laget, er målet at Kjetil skal jobbe mer ute og ikke være så mye på kontoret.

– Jeg skal gjøre det jeg liker best, som er å reparere og montere porter. Med årene har det blitt mange lange og sene kvelder på kontoret for å få unna alt papirarbeid. Nå skal det bli godt med litt fritid, smiler den daglige lederen.

– Hvordan synes du det er at du har fått med deg sønnen din?

– Det er svært hyggelig. Samtidig er det en nødvendighet for å utvikle firmaet videre. Så er det jo stas at han er tredje generasjon i selskapet.

Noen markering av 40-årsjubileet blir det imidlertid ikke. Det har de ikke hatt tid til ennå.

– Hvorfor tror dere at dere har holdt det gående så lenge?

– Det er nok fordi vi yter god service, produktkunnskap og erfaring etter så mange år i bransjen, ikke minst at vi har gode produkter av høy kvalitet. Og så er det mange som har kjennskap til oss etter så mange år, sier Kjetil.