Den sprudlende
10 nov
2016

Den sprudlende

Liora Levi returnerer til Elverum i forbindelse Smaksfestivalen. Hun er tidligere nordisk mester i vinkelnerfaget, men det er vingleden som er viktigst for henne, og den formidler hun gjerne med musserende i glasset.

Tekst og foto: Synne H. Rustad.

Hun kommer rett fra direktesendt TV. En gang i måneden snakker Liora om vin på God morgen Norge.

- I dag ble temaet Rhône i Frankrike. Der lager de masse godt!

Det er altså tidlig morgen, men Liora er oppvakt og blid, og i Frognerparken skinner sola. Ikke langt unna ligger en restaurant av samme type som den hun jobbet på da vininteressen først våknet.

-Jeg arbeidet i serveringsbransjen i ti år, hovedsakelig på et spisested hvor det ikke var noe særlig fokus på vin, og jeg var ikke så opptatt av det selv heller. Ikke før de utlyste en konkurranse blant de ansatte: Den som solgte mest vin til gjestene, fikk reise på tur. Jeg liker å reise, så det var bare å selge, og jeg vant tre ganger. Den siste turen gikk til Toscana i Italia, og der spiste vi deilig lokalmat med masse god vin til. Da blomstret interessen. Fem år senere var jeg sommelier.

Rett person og rett tid

Siden da har det gått seks nye år, og Liora har brukt dem på vin. Hun har jobbet på gourmetrestaurant, med oppbygging av vinkjellere, med sommelierutdanning og med vininformasjon, og startet deretter for seg selv i 2015. Hun angrer ikke et øyeblikk.

- Dette er det beste jeg har gjort. Jeg hadde god lønn og flotte kolleger i restaurantjobben, men jeg trengte nye utfordringer og ville lære noe nytt. Denne tilværelsen passer nok ikke alle, men å gjøre det man har lyst til, hvis man har muligheten, er helt fantastisk. Jeg lever av å snakke om vin, av å videreformidle det jeg kan til andre som er interessert. Å kunne gjøre dette på fulltid er så kult!

Liora snakker på en tydelig måte, slik pedagoger gjerne gjør, men engasjementet skinner klart gjennom.

- Jeg føler meg heldig som får i ta del i den moderne vinbølgen og se hvordan Norge utvikler seg. Vin er jo relativt nytt i vår kultur. Vi har ingen stor vintradisjon, vi er et ølland fra gammelt av, men vin blir en stadig større del av drikkevanene våre. Det begynner å bli greit å ta seg et glass på en tirsdag uten at man blir stemplet som alkoholiker.

liora webHun smiler, men det ligger en alvorlig tone i stemmen.

- Vi får nok aldri den samme drikkekulturen som de har på kontinentet, og det er kanskje like greit, for det er ikke nødvendigvis bra for alle å drikke vin hver dag. Samtidig blir vin stadig mer populært blant nordmenn – folk engasjerer seg, de danner vinklubber og vil prøve nye ting. Det er spennende.

Klar for festival

Lioras navn står tre ganger på programmet for Smaksfestivalen 11. og 12. november.

- Det første arrangementet er et slags grunnkurs i vin, en introduksjon for dem som ikke er så kjent med vinens verden. Slike kurs er alltid morsomt, for folk kommer med visse forventninger, og jeg håper å kunne overraske og lære dem noe nytt.

Det neste på planen er det hun kaller et «bobleforedrag», altså et foredrag om musserende vin. Det er tydelig at hun gleder seg.

- Det blir gøy! Alle elsker bobler! Det er riktignok stor forskjell på disse vinene, så alle liker ikke alt, men vi skal smake på litt forskjellig. Kanskje folk får noen nye favoritter.

Det tredje og siste arrangementet blir en presentasjon av én bestemt vinprodusent.

- Ravenswood i California er bygget på en god historie. Grunnleggeren har vokst opp i en spesiell familie, og har nå blitt en av Californias pionérer innen bruk av druen zinfandel. Dette vinhuset har mange spennende viner, og vi skal ta et dypdykk.

Hva er hun så mest opptatt av å formidle?

- Det viktigste for meg, både under festivalen og ellers, er vinglede. Det å kunne nyte en vin. Det er forskjell på å drikke og å nyte; de som drikker bare for å drikke, kan egentlig kjøpe hva som helst. De som vil kose seg, de bør lære å nyte, og jeg håper å kunne bidra til det ved å spre litt kunnskap. Det er ikke snakk om å analysere hver eneste slurk, men hvis man vet litt om det man har i glasset, løfter det opplevelsen. Kan jeg formidle en slik tanke, er jeg fornøyd.

Vi skal til å bytte samtaleemne når hun kommer på noe mer.

- Ja, og så det at vin passer så godt til mat! Det er et stort og viktig tema. Derfor er det kjekt å være med på arrangementer som Smaksfestivalen, hvor det også er fokus på mat, gjerne lokalmat. Festivalen var så vellykket i fjor, og jeg håper den blir like bra i år!

Hjemme og ute

Når det skal nytes på hjemmebane, lager Liora gjerne ovnsbakt kylling og drikker god vin til. Hun deler framgangsmåten med stor iver.

- Jeg kjøper en kylling, stapper den full av urter, sitron og andre godsaker, og setter den i ovnen. Potetmos og rotgrønnsaker er godt til, og så kan man helle stekesjyen over tilbehøret. Praktisk nok er det utrolig mye som passer til kylling – man kan velge hvitt, rødt, rosé eller bobler!

Trærne i parken begynner å bære preg av høsten, og det samme fargeskiftet kan skje i glasset.

- Jeg drikker som regel mest hvitvin, men på denne tida av året synes jeg også det er godt med noen lette rødviner, som pinot noir, grenache eller beaujolais.

Trendene skifter i takt med årstidene, og Liora holder seg oppdatert.

- Jeg har akkurat vært i København, og der er alt fryktelig naturlig for tida. Det er en interessant utvikling, men naturvin er ikke nødvendigvis det beste jeg får – om produsentene ikke vet nøyaktig hva de gjør, kan de ende opp med viner som smaker ordentlig vondt. Økologisk og biodynamisk vinproduksjon er også blitt svært populært, og mye slik vin er heldigvis veldig bra.

Liora er ikke redd for å si sin mening om tingenes tilstand. Hun forteller at en annen trend passer hennes personlige preferanser bedre.

- Mange produsenter går nå litt bort fra de alkoholtunge vinene og satser på lettere, friskere varianter. Det er jo kjekt å kunne nyte noe oppkvikkende. Drikker man bare tung rødvin med 15 prosent alkohol, så sovner man. Det er som regel ikke målet på en fredagskveld – ikke for meg, i hvert fall!

Det viktigste er uansett å drikke det man liker, mener Liora Levi.

- Man skal drikke det man synes er godt, uavhengig av hva andre måtte si. Likevel bør man være åpen for å smake på nye ting, og ikke bare følge den samme krøtterstien hele tida, slik at man utvider horisonten sin.

Da plukker man gjerne med seg litt kunnskap på veien, og slipper å begå de vanligste tabbene.

- En ting som irriterer meg er at folk gjerne omtaler all musserende vin som champagne. Det er så stor forskjell på ulike bobler, for eksempel champagne, cava og prosecco. Vin er ikke bare vin! Det handler ganske enkelt om at folk ikke har fått det med seg... Heldigvis kan man lære hva som er forskjellen på bobleforedrag med meg!