PASQUA – a family passion!
11 nov
2016

PASQUA – a family passion!

Italia – Veneto – Verona... Det oser av vin, romantikk og livsglede, og det er nettopp det det er!

Tekst og foto: Ingvild Haugbråten.

Regionen Veneto, denne ene av Italias 20 vinregioner, har nordmenn virkelig trykket til sitt bryst. Et Italia i miniatyr, med slettelandskap, høye åsrygger og store klimaforskjeller. Og nettopp mangfoldet er områdets store styrke. Her lages det myke og drikkevennlige hvitviner, fantastiske rødviner i alle kategorier og magiske dessertviner. Veneto er Italias største produksjonsområde, og selger i dag mer rødvin på det norske markedet enn hele Frankrike til sammen. Det er geografisk plassert i nord-øst Italia, rundt de kjente byene Venezia og Verona.

Vakre Verona, med sine 250.000 innbyggere, er gjennomsyret av mange tusen års historie, romantikk og kultur. Byen er udødeliggjort gjennom Shakespeares «Romeo & Julie» og har en velfortjent plass på UNESCOs verdensarvliste. Her finnes også en av Italia aller beste vinkjellere, Antica Bottega del Vino, med en vinliste på tykkelse med en bibel og med 18.000 flasker langs veggene. Verdt et besøk...

PasquaHer, i Verona, i dette pulserende hjerte av Italias største vinregion, finner vi vinhuset Pasqua. Et av de største privateide vinhus i hele Italia. Pasqua ble grunnlagt i 1925, av fire brødre fra Verona som startet en lukrativ vinhandel ved å kjøpe druer og vin fra sør-Italia og produsere og selge i nord.
2. generasjon markerte et viktig vendepunkt, og dagens tre eiere, brødrene Carlo, Umberto og Giorgio, satte fokus på oppkjøp av egne vinmarker og produksjon av egne druer. Det er helhjertet fokus på kvalitet, og hele tiden en viktig balanse mellom tradisjon og innovasjon. Det ble gjort store investeringer i høykvalitetsutstyr og gode områder, og det produseres i dag over 18 millioner flasker vin fra 1300 ha vinmark.

3. generasjon er i dag en svært viktig del av Pasqua, og barnebarnet Riccardo Pasqua styrer stødig videre. Flere av barnebarna har i dag høy utdannelse innen vinfaget og tar aktivt del i en spennende utvikling med fokus på lave avlinger, selektert håndplukking og riktig bruk av eik. Resultatet er elegante viner med god balanse og høy intensitet. Pasqua har i dag høy anerkjennelse av sine produkter i både inn- og utland.

Eiendommen «Cecilia Beretta» er selve indrefileten hos Pasqua. Dette er vinmarker i et avgrenset område i hjertet av Valpolicella Classico, like ved byen Soave. Her er det et kalkholdig og vulkansk jordsmonn som gir en helt spesiell karakter til de ca. 200 000 flaskene som hvert år blir produsert her.

Historien om «Mai dire Mai» (som betyr «aldri si aldri») er et eventyr. Tilfeldigheter, sjeldne druer, to innovative og samarbeidsvillige familier og et unikt og uutviklet landområde på 26 ha har skapt et resultat som vi bare kan glede oss til å nyte... Vinmaker og ønolog Giovanni Nordera har skapt fantastiske viner, og de første flaskene er ventet til Norge før jul! Da jeg var på besøk her i begynnelsen av oktober var det kun druen Oselata som ikke var høstet. Denne lille, sjeldne, tykkskallede kraftkaren av en drue krever sen innhøsting for å bli tilstrekkelig moden, og som med sine kompakte drueklaser gir mye konsentrasjon, farge og kraftige aromaer til vinene.

Pasqua har i dag 16 ulike produkter tilgjengelig på Vinmonopolet, og Smaksfestivalen gleder seg til å ønske importør og drikkevareleverandør «Altia Norge AS» velkommen til Elverum!