Lykkelig som liten
28 feb
2017

Lykkelig som liten

I ti år har Mette Finstad drevet Elverum Lampeforretning. Hun trives som selvstendig og har ingen planer om å bli del av en kjede – selv om det ikke har manglet på tilbud.

Tekst og foto: Ina Øien.

– Jeg synes det er godt å stå på egne bein og velge de varene jeg selv ønsker å ta inn. Jeg har jobbet i kjede i mange år og vet hvordan det fungerer, smiler Mette Finstad fra bak disken hos Elverum Lampeforretning.

I august i fjor var det ti år siden hun startet spesialbutikken i Elverum. De første fem årene holdt hun til i første etasje på Kvartalet, mens de fem siste årene har hun vært i underetasjen på det lille kjøpesenteret.

– Ti år har gått veldig fort. Det går bra, men det blir mye jobbing, erkjenner den blide butikksjefen, som styrer «sjappa» alene seks dager i uka.

Kun i travle perioder, som før jul, har Mette litt hjelp. Ikke én eneste dag i løpet av de ti årene har hun vært borte fra jobb på grunn av sykdom. Julaften, inneklemte dager og et par uker gjennom året holder hun imidlertid stengt.

– Bedre kompetanse

Det var etter at Expert la ned lampeavdelingen hvor Mette jobbet, at hun bestemte seg for å starte egen forretning. Hun forteller at butikken har gått greit – noen år bedre enn andre. Selv om trafikken har økt, merker hun godt netthandel og bransjeglidning. Mette tror likevel kunder setter pris på en spesialforretning.

– Jeg tror jeg har bedre kompetanse på lamper og lyspærer enn mange andre steder hvor de selger alt mulig. Jeg prøver å hjelpe kundene med å gjøre et riktig valg og veilede dem til et godt kjøp. Jeg er opptatt av at folk skal få god service, sier Mette, som har jobbet over 30 år i servicebransjen.

Faste kunder

Mange av kundene er faste. De kommer fra hele distriktet – Elverum, Hamar, Solør, Kongsvinger, Trysil, Alvdal, Tynset, Koppang og Rena. Da Magiske Øyeblikk Elverum er på besøk er ekteparet Kari og Bjørn Besseby fra Løten innom.

– Første gang vi var her hadde vi blitt anbefalt butikken av Edvardsen Elektro på Hamar. Vi hadde en lampe med knust kuppel som vi ville reparere. De klarte ikke å hjelpe oss, men det gjorde hun, og siden har vi vært her flere ganger, sier paret, som setter pris på både servicen og det brede vareutvalget i butikken.

I dag har de hentet nok en lampe som Mette har reparert. En annen kunde er innom og kjøper en lyspære som hun ikke har fått tak i i tre andre butikker. Det er tydelig at spesialforretningen i underetasjen på Kvartalet i Elverum blir satt pris på.