Geir Terje Ruud fra Elverum (bosatt i Oslo) har gitt ut reiseguide om København. Geir Terje Ruud fra Elverum (bosatt i Oslo) har gitt ut reiseguide om København.
26 apr
2017

Har skrevet reiseguide om København

Elverumsing og tidligere digital sjefredaktør i danske Ekstra Bladet, Geir Terje Ruud (53), har gitt ut reiseguide om København. I boka får du 100 tips til hva du bør se og oppleve i den danske hovedstaden.

Tekst og foto: Ina Øien.

Geir Terje Ruud har bodd i København i sju år og vært fast gjest i 25. Minst en gang i måneden besøker han storbyen, som han kaller sin tredje hjemby etter Oslo og Elverum. Da han ble spurt om å skrive en reiseguide av Kagge Forlag, klarte han ikke å si nei.

– Jeg liker København veldig godt og vil gjerne dele litt av min kjærlighet til og kunnskap om byen med andre, sier Geir Terje, som var i begynnelsen av 20-årene første gang han besøkte storbyen.

Siden har han bodd der i to perioder. Først som utenrikskorrespondent for VG fra 1990 til 1993. Deretter som digital sjefredaktør i Ekstra Bladet fra 2008 til 2012. Det var også i København han møtte kona Gitte.

– Hva synes du er det beste med København?

– Jeg blir i godt humør bare av å spasere rundt i byen og nyte den. Går du litt tilbake i tid så syntes jeg det var en veldig frihetsfølelse å komme til Danmark fra Norge. Man kunne gjøre ting der som man ikke turte å gjøre hjemme. Som å drikke et glass vin midt på dagen, ler Geir Terje.

– Også matkulturen var ganske annerledes. Mye god mat og folk hadde som vane å gå på restaurant ganske ofte. Hjemme var det ikke engang hvert år vi gikk på restaurant.

Utenfor turistløypa

I boka deler han 100 tips om restauranter, kafeer, shopping, kunst, kultur, barer, konsertsteder og nye steder å oppdage. Flesteparten har han skrevet selv, men Geir Terje har også fått hjelp av blant andre ølekspert Espen Smith, fotballtrener Ståle Solbakken og operasanger Randi Stene.

– Hva skiller denne boka fra andre reiseguider om København?

– Den er laget med tanke på de som har vært der noen ganger og kanskje har bruk for ny inspirasjon. Når du har prøvd den løypa du har hørt om fra venner og familie, så kan du hente inspirasjon i boka og kanskje komme deg en kilometer, eller to-tre, ut av selve turistløypa og oppleve noe annet enn det du har gjort tidligere, sier Geir Terje, som ikke er helt fersk som forfatter. I 2014 ga han ut boka «Journalistiske entreprenører» og i januar i år kom «Autostory», som handler om robotjournalistikk.

Selv bruker han byen til både jobb og fornøyelse. Geir Terje jobber som rådgiver for medieselskaper. Da Magiske Øyeblikk Elverum snakker med ham er han på vei til lunsj med en kollega. På menyen står steinbittrogn – en populær rett i Danmark i februar/mars. Et par dager senere skal han se Ståle Solbakkens FC København møte bulgarske Ludogorets i Europa League.

Kultur, shopping, mat og moro

Hans beste København-tips er avhengig av hvem som reiser og hva de liker, men ett tips er følgende:

– Start dagen på Glyptoteket, som er et fantastisk fint museum. Der kan du gå for å få litt kultur og god samvittighet. Så handler jo alle når de er i København. Da kan du gå på Gammel Kongevej og gå i butikker som ikke er medlem av kjedene, og handle ting som du ikke får tak i på Kremmertorget. På kveldenkan du gå i Kødbyen. Der kan du både spise godt, feste godt og ha det moro til langt på natt. Dagen etter kan du leie en sykkel og sykle ut til noe som heter Kalvebod Fælled og se hjort, rådyr, kuer, hester, fly – alt mulig. Har du gjort alt det så har du fått prøvd litt forskjellig. Og så er det viktig at hver gang man ser et sted som virker hyggelig og det sitter folk og har det bra, så skal man ta seg en pause og sette seg litt der, sier Geir Terje.

– Kommer det flere reiseguider fra deg?

– Det vet jeg ikke. Det er fryktelig mye jobb. På slutten av denne tenkte jeg at det her skal jeg aldri gjøre igjen, men da jeg var ferdig med den tenkte jeg: «Oj, hva er neste?». Så da får vi se, avslutter Geir Terje muntert.