YC Rør AS fyller ti år i år. Fra venstre: butikksjef i Elverum, Kari Norland, rørlegger Steffen Moen (startet i bedriften som lærling. Tok fagbrev i 2013), og daglig leder, Erlend Mogen. YC Rør AS fyller ti år i år. Fra venstre: butikksjef i Elverum, Kari Norland, rørlegger Steffen Moen (startet i bedriften som lærling. Tok fagbrev i 2013), og daglig leder, Erlend Mogen.
29 jun
2017

10-årsjubilant, med røtter til 1935

I år fyller YC Rør AS 10 år. Selskapet, som har røtter til 1935, ble i mars Miljøfyrtårn-sertifisert – som første rørleggerbedrift i Hedmark og Oppland.

Tekst og foto: Ina Øien.

I 2007 ble rørleggerbedriften Yngvar Christensen AS solgt og nye eiere etablerte YC Rør AS. Selskapet, som er en komplett VVS-leverandør, har i dag 53 ansatte, fordelt på to avdelinger i Elverum og Hamar.

– Det har vært ti gode år. Da vi startet opp overtok vi en veldreven rørleggervirksomhet. Den har vi videreført og videreutviklet på en veldig bra måte. Det er en stor arbeidsplass som har satt synlige spor etter seg både i Elverum- og Hamar-området, sier daglig leder Erlend Mogen og butikksjef i Elverum, Kari Norland.

Dagens eiere er Morten Pedersen og Trond Berg, med base i Elverum, og Arne Skårholen og Atle Roaldstveit, med base i Hamar. De er alle aktive prosjektledere i bedriften. De har ingen tilknytning til Christensen-familien lengre, annet enn at de leier lokaler hos YC Eiendom AS i Dammenvegen.

– Hvorfor var det viktig for dere å beholde YC-navnet?

– Det er fordi logoen og navnet er knyttet opp mot Elverum fra tidlig tid og det er et solid firma- og merkenavn. Flesteparten av de som ble med i bedriften fulgte med fra Yngvar Christensen AS og jeg tror alle følte sterkt for navnet, sier Kari, som har jobbet i bedriften i 19 år.

– Det er et «brand», som står for kontinuitet, soliditet og er et kvalitetsstempel, legger Erlend til.

Miljøfyrtårnsertifisert

Bortsett fra ett år med svakt underskudd, har YC Rør AS gått i pluss hvert år. I fjor omsatte de for 83,5 millioner kroner.

– Økonomisk er vi et veldig bra drevet selskap, som har bygd opp en betydelig egenkaptial. Vi er en solid og skikkelig bedrift, med null kroner i gjeld, sier Erlend.

Tidligere i år nådde de målet sitt om å bli Miljøfyrtårn-sertifisert. Det er et sertifikat som gis til virksomheter som kan dokumentere sin miljøinnsats og vise samfunnsansvar.

– Vi er stolte over å ha fått sertifiseringen. Det er mye jobb med det, sier Kari, og legger til at de er den første rørleggerbedriften i Hedmark og Oppland som er sertifisert.

De har jobbet målrettet mot sertifiseringen i et snaut år.

– Det er en helt frivillig merkeordning, men noen kunder krever det. Spesielt i offentlige anskaffelsesprosesser. For vår del tenker vi at det er et verktøy vi kan bruke til å utvikle rutiner og systemer, og få mer oppmerksomhet rundt både det fysiske arbeidsmiljøet og trivsel på arbeidsplassen. Og så forplikter det oss til å ta miljøriktige beslutninger. Vi må tenke at vi skal beherske faget vårt slik at vi påvirker miljøet minst mulig med de produktene og løsningene vi bruker, sier Erlend.

41 lærlinger på 10 år

Av de 52 ansatte er cirka 40 rørleggere. To av dem igjen er lærlinger. I løpet av sine ti år har vel 40 rørleggerlærlinger vært innom firmaet. Flere av dem har endt opp med fast jobb hos YC Rør.

– Lærlinger er veldig viktig for oss. Vi trenger å få inn nye krefter i bransjen og vi trenger dyktige håndverkere i samfunnet vårt, sier Kari.

– Det er viktig både fordi det er en rekrutteringsmetode for å skaffe fagfolk til oss selv, men også fordi vi ser det som et samfunnsansvar, legger Erlend til.

YC Rør AS er også aktive i bransjeforeningen deres, Rørentreprenørene Norge, og de er aktive i opplæringskontoret for rørfaget. I tillegg er de med å sponse ulike lokale lag og foreninger.

Riktig og viktig med butikker

Cirka 80 prosent av omsetningen til selskapet kommer fra større prosjekter fra offentlige og private byggherrer. Resten fra bolig, hus og hytte, rene serviceoppdrag og butikkomsetning. I både Elverum og Hamar har de butikker, som tilhører Comfort-kjeden – Norges eldste rørleggerkjede og en av landets største.

– Vi tror det er riktig og viktig å ha butikker. Men det blir mer som et showroom for å støtte oppunder salg hvis noen for eksempel skal renovere hele badet. Markedet for de som kommer innom for å kjøpe smådeler for å fikse noe selv blir mindre, sier Erlend.

– Vi kan sy sammen hele badet – fra A til Å. Hjelpe til med tegninger, veiledning, farger, og så videre. Og i tillegg sørge for at jobben blir gjort, sier Kari.

De ser optimistisk på fremtiden og tror utbygging av veier og jernbane i regionen, og ikke minst nye bydel Ydalir, vil føre til enda flere jobber.

– Vi er en av de største selvstendige rørleggerbedriftene i Hedmark, og det skal vi fortsette å være, samtidig som vi skal utvikle oss. Det skal være en sunn bedrift og en trygg arbeidsplass som tar ansvar for å være en viktig læringsarena og levere gode og konkurransedyktige produkter og tjenester, avslutter Erlend.