F.v: Terje Amundrud, daglig leder i Netco AS, og Kåre Solberg, daglig leder i Microtrenching Innlandet AS. F.v: Terje Amundrud, daglig leder i Netco AS, og Kåre Solberg, daglig leder i Microtrenching Innlandet AS.
28 jun
2017

Satser på microtrenching

Microtrenching Innlandet AS har investert 1,8 millioner kroner i en maskin som legger rør og kabler på en ny måte. – Et alternativ til tradisjonell graving, som er tids- og kostnadsbesparende, miljøvennlig, gir lite støy og er ingen hinder i trafikken, sier daglig leder Kåre Solberg.

Tekst og foto: Ina Øien.

Selskapet, som eies av Netco AS, ble etablert i 2014, men det er først nå de satser for fullt på microtrenching. Kort fortalt er det mikrograving av rør og kabler.

– Maskina skjærer et smalt spor i veibanen, som er 30-40 millimeter bredt og 27 til 30 centimeter dypt. Sammenliknet med tradisjonell graving er det en mye mer effektiv måte å bygge på. Det utføres på en fjerdedel av tiden, det blir lite forstyrrelser i nabolaget, maskina tar bare opp en liten del av veibanen og arbeidet kan gjøres på en og samme dag. I tillegg er det miljøvennlig, fordi det brukes bare en maskin, forteller Kåre Solberg og Terje Amundrud, daglig leder i Netco.

Ifølge Solberg og Amundrud er mikrotrenching lite utbredt i området her. Det håper de å gjøre noe med.

– Det er flere kommuner andre steder i landet som har god erfaring med microtrenching. Jeg har jobbet med det en stund nå og har stor tro på det. Det gjelder å få utbyggere og kommuner til å se at dette er en annen måte å bygge infrastruktur på, som er effektiv og kostnadsbesparende i forhold til tradisjonell graving, sier Solberg.

Maskinen skjærer igjennom harde flater som asfalt, betong og stein. Den etterlater kun et lite spor på 40 millimeter med asfalt-fugemasse som er overkjørbar etter 15 minutter. Microtrenching Innlandet skal hovedsakelig bruke maskinen til fiberutbygging, men den kan også brukes til mindre prosjekter for rør og kabler.

– Hvis noen er nysgjerrige så er det bare å ta kontakt!