Ole Johan og Petter Solberg rett etter at Petter ble tidenes første verdensmester i rallycross. De to er ikke bare kolleger, men også nære venner. Petter var forloveren til Ole Johan da han giftet seg med Carina i november 2015. Foto: Tony Welam, McKlein. Ole Johan og Petter Solberg rett etter at Petter ble tidenes første verdensmester i rallycross. De to er ikke bare kolleger, men også nære venner. Petter var forloveren til Ole Johan da han giftet seg med Carina i november 2015. Foto: Tony Welam, McKlein.
04 aug
2017

Petter Solbergs høyre hånd - og mekaniker til VM-leder Johan Kristoffersson

Ole Johan Rustad (32) fra Rena har drømmejobben som sjefmekaniker i Petter Solbergs rallycrossteam. I 14 år har han jobbet fulltid med motorsport på VM-nivå. Få nordmenn kan si det samme.

Tekst: Ina Øien.

– Velkommen! Dere fant greit fram? Jeg tenkte vi kunne starte med en liten omvisning, sier Ole Johan Rustad idet han åpner porten til verkstedet til PSRX (Petter Solberg World Rallycross) i Torsby, Sverige. Når han ikke er på farten, er det her Ole Johan tilbringer arbeidsdagene sine.
På plassen utenfor verkstedet står to store lastebiler og en toetasjes semitrailer som teamet til Petter Solberg bruker når de er ute på VM-runder. Ole Johan viser Magiske Øyeblikk Elverum rundt i den 16 meter lange semitraileren, som har blant annet to dusjer, toaletter, bar, kontor og 17 sengeplasser.

– Her ligger vi når vi er på løp, forteller Ole Johan.

DSC04321I bakgrunn er semitraileren PSRX (teamet til Petter Solberg) bruker når de er ute på VM-runder. Traileren inneholder to dusjer, toaletter, bar, kontor og 17 sengeplasser. Foto: Ina Øien. Rallycross-sesongen startet 31. mars i Barcelona og avsluttes i Cape Town i november. Totalt i løpet av sesongen er det 12 løp i 11 land. Det betyr rundt 100 til 150 reisedøgn i året for Ole Johan.

– Det er mindre enn før. Da var jeg borte rundt 200, smiler han.

Seks år i England

Ole Johan er oppvokst på Rena. Etter ett år på maskin og mekk på Elverum videregående skole, startet han på Stjerneskolan i Torsby, på bilmekaniker-linja med fordypning i motorsport. I løpet av de to årene på Stjerneskolan var Ole Johan mye ute i praksis. Blant annet hos onkelen til Pernilla Solberg (kona til Petter) og hos rallystjernen Tobias Johansson. Ole Johan fullførte skolen som beste elev, og fikk gjennom Johansson jobb hos Ford sitt rally-VM-team i England. Der bodde han i seks år. Han jobbet med kundebiler, før han ble med i VM-teamet og jobbet som mekaniker for Marcus Grönholm og Mikko Hirvonen – som ble verdensmestre i team-mesterskap både i 2006 og 2007.

– Ford hadde ikke vunnet siden 1968, så det var rimelig stort, minnes Ole Johan.

Han beskriver årene i England som interessante og lærerike.

– Jeg angrer ikke ett sekund på at jeg dro. Det er kanskje noe av det beste jeg har gjort i livet mitt, på grunn av at jeg lærte språket. Både «vanlig» engelsk og teknisk engelsk, som jeg har hatt stor bruk for senere, sier Ole Johan, som slett ikke var god i språk før han reiste.

– Engelsklæreren min på Rena ga meg et tips på ungdomsskolen, fordi jeg var så dårlig. Det var å holde meg innenfor Norges grenser og ikke vurdere å flytte ut av landet.

– Det viser at alt er mulig, gliser Ole Johan.

Bygde bilen som vant VM

Hos Ford var han med på både testteam, gjennomkjøring og løp. Han nærmest bodde i en bag mens de reiste rundt på de 16 VM-rundene i året. Det var da han ble kjent med Petter Solberg.

– Vi var en norsk gjeng som pleide og treffes etter løpene. Blant annet Petter, broren hans Henning og Cato Menkerud. Petter køddet litt med at han skulle starte et eget team og lurte på om jeg ville være med. Det var sent en søndagskveld, og jeg sa jaja, det går sikkert bra.

Som sagt, så gjort. I 2010 sluttet Ole Johan hos Ford og startet å jobbe for den tidligere verdensmesteren i rally. Siden har han vært Petters høyre hånd og stått ved hans side gjennom tykt og tynt. Ole Johan var med da Petter kjørte Citroën for eget lag, da han fikk fabrikksete hos Ford, gikk over til rallycross og ikke minst da Petter ble tidenes første verdensmester i rallycross – med en bil som Ole Johan i stor grad var med å bygge og drifte. Flere av komponentene var det faktisk han som hadde laget. Også året etter vant de VM.

I dag samarbeider teamet til Solberg med Volkswagen. Rallycrossbilen til Petter bygges på fabrikken i Hannover og står der mellom løpene.

Utfordrende jobb

Ole Johan er med som mekaniker på alle VM-rundene. I år skrur han på bilen til Johan Kristoffersson, som også kjører for teamet til Petter. I skrivende stund leder han VM. Ved siden av bygger Ole Johan biler på verkstedet i Torsby og hjelper sønnen til Petter, Oliver (15), som også driver med rallycross.

– Hva liker du best med jobben din?

– Utfordringene og det å gjøre noe forskjellig hele tiden. For det første er det interessen jeg har for bil, men også muligheten til å utforske. Det er mye drittjobb, men det er da man blir bedre. Ved å teste, prøve og trene.

Petter som forlover

Nesten to uker i måneden er Ole Johan borte under VM-sesongen. Hjemme i huset på Brandval, like utenfor Kongsvinger, holder kona Carina Rustad fortet. De to møttes under et løp i Bulgaria for noen år siden, da hun var med ei venninne og solgte klær. I november 2015 giftet de seg. Sammen har de barna Sofia Louise (5) og Sanna Leonora (3). I bryllupet var Petter Solberg forlover.

– Jeg tror grunnen til at det fungerer å jobbe så mye sammen er at vi er ikke bare sjef og ansatt. Vi er mer kompiser. Vi er seriøse når vi jobber, men vi er fortsatt en gjeng her som er mer venner enn vi er arbeidskolleger. Og det er viktig for at det skal fungere. Vi er tross alt mer sammen vi gutta, enn vi er med kjerringene våre.

– Hvor lenge ser du for deg at du kommer til å holde på?

– Jeg vet ikke. Petter begynner jo å dra på åra, men rekrutteringen har startet for fullt. Sønnen Oliver er bare 15 år og har alt vist at han har et stort talent, så jeg blir nok her til jeg blir pensjonist, ler Ole Johan.

– Jeg vet jo ikke, men man må holde på med ting så lenge man synes det er moro, og det synes jeg fortsatt at det er.

IMG 7204I år jobber Ole Johan med bilen til Johan Kristoffersson, som også kjører for teamet til Petter. Foto: Tony Welam, McKlein.