De siste årene har det vært 32-34 000 besøkende på De Nordiske Jakt- og Fiskedager. Arrangementsansvarlig Stein Tore Andersen håper på godt besøk i år også. Foto: Bård Løken, Anno Museum. De siste årene har det vært 32-34 000 besøkende på De Nordiske Jakt- og Fiskedager. Arrangementsansvarlig Stein Tore Andersen håper på godt besøk i år også. Foto: Bård Løken, Anno Museum.
07 aug
2017

55. året med De Nordiske Jakt- og Fiskedager - Suksess med kombinasjonen nytt og gammelt

Årets program under De Nordiske Jakt- og Fiskedager på Norsk Skogmuseum byr på kjente og kjære poster, men også en del nyheter. – Det er miksen mellom nytt og gammelt som gjør det til en suksess, sier arrangementsansvarlig Stein Tore Andersen.

Tekst: Ina Øien.

10. til 13. august er det igjen duket for De Nordiske Jakt- og Fiskedager på Norsk Skogmuseum. De siste årene har besøkstallet ligget stabilt på 32-34 000. Stein Tore Andersen forteller at det blir fire innholdsrike dager, med fullspekket program fra morgen til kveld. Blant kjente og kjære gjengangere finner vi fiskerøyking på Prestøya, jernblestring, tjærebrenning, hundeutstilling, valpeshow og motorsagshow, men også noen nysatsninger.

– Et stort tema i år er innlandsfiske. Vi startet i fjor med et lite innlandsfisketorg på Prestøya. Det har vi videreutviklet og utvidet kraftig, med et eget program hvor hoveddagene er fredag og lørdag. Det blir et hav av aktiviteter, faglige innslag, diskusjonsmuligheter og mange prosjekter det skal opplyses om. Det DemoSkogens brannvoktere kommer til årets jakt- og fiskedager. Barna kan gå opp til en liten prøve og få et sertifikat som skogens brannvokter. Foto: Skogens brannvoktereblir kjempemoro, sier Andersen.

Mye moro for barna

For barna skjer det ekstra mye. Barnas jakt- og fiskedager, torsdag og fredag på Prestøya, videreføres og utvikles nok en gang, med en mengde ulike aktiviteter. I tillegg kommer Skogens brannvoktere, som skal lære barna om skog og brannvern. Barna kan gå opp til en liten prøve og få et sertifikat som skogens brannvokter.

– Vi hadde det med for første gang i fjor, og det var en kjempesuksess. I fjor var Skogens brannvoktere her bare to dager, mens i år skal de være her alle fire dagene, sammen med Midt-Hedmark brann- og redningsvesen og Sivilforsvaret. Fokus er skog og brannvern. Barna får blant annet spyle med brannslangepå blink i Glomma, lære om hvordan man tenner og slukker bål i skogen og et par av dagene får de prøve brannslukningsapparat, forteller Andersen.

Høydepunktet for mange vil antakeligvis være på fredagen, da det nasjonale skogbrannhelikopteret besøker museet. To ganger i løpet av dagen vil de ha vanndropp mot et mål ute i Glomma.

– Det blir spektakulært. Det er første gang de er på jakt- og fiskedagene, sier Andersen.

Besøk av Tursøstre

Tradisjonen tro blir det en mengde aktiviteter og utstillere på jakt- og fisketorget, skogbrukstunet, knivtorget og håndverkstorget. Det blir blant annet minikonsert med Erik Lukashaugen, behandling av felt vilt, partering og helgrilling av rådyr med smaksprøver, spikking, tips og råd om hund og hundhold og knivsliping. I tillegg blir det mange foredrag. Blant annet om villsvin, storørret, bruk av viltkamera og skrantesyke hos reinsdyr. Tursøstre kommer og skal holde et foredrag om friluftsliv på lørdag, hvor fokus er at friluftsliv trenger verken å være dyrt eller avansert. Tursøstre, som består av søstrene Hege og Stine Schultz Heireng fra Ski, ble tildelt Friluftslivsprisen 2017 og er også kåret til Årets Villmarking 2017. Katja Kålheim, kjent fra NRK-serien Anno, skal holde kurs i nålbinding, og det blir foredrag med den prisbelønnede kokebokforfatteren Kirsten Winge. Hun skal også selge elggulasj på Prestøya, samt signere bøker i museumsbutikken.

– Hvorfor bør folk ta turen til årets jakt- og fiskedager?

– Jeg stilte akkurat det samme spørsmålet til en kar fra Trøndelag som har vært her 20 år på rad. Han så bare dumt på meg og sa «Jeg vil prøve alle de fine aktivitetene jeg prøvde i fjor. Og så vil jeg få med meg det som er nytt». Jeg tror folk liker miksen av tradisjonelle aktiviteter og at vi alltid har noe nytt. Og så er det det at du kan ta med hele familien og ha en fantastisk fin dag der både foreldre, besteforeldre, barn og unge kan boltre seg i aktiviteter, gode tilbud og deilig mat. Du kan lære, oppleve, mestre og glede, og det er veldig mye som skjer. Jeg tror det er totalpakken folk liker.