God stemning under Terningåa Ølfestival. Matglede står for maten. God stemning under Terningåa Ølfestival. Matglede står for maten.
14 aug
2017

Samler vennegjengen til ølfestival

Elverumsinnflytter David Basteskår ønsket å samle den gamle vennegjengen til fest en gang i året. Løsningen ble Terningåa Ølfestival, som arrangeres for fjerde gang i år. Foreløpig er det et lukket arrangement, men neste år vurderer han å åpne opp for flere.

Tekst: Ina Øien. Foto: Ina Øien og Kenneth D. Erlandsen.

– Det er økende interesse for hvert år. Første året var vi rundt 80. I fjor var vi 150. Neste år tror jeg det kommer til å ha vokst seg ut av eiendommen, så da vurderer jeg å flytte festivalen over til Terningen Skanse, forteller David Basteskår.

David DSC04303David Basteskår står bak Terningåa Ølfestival, som i fjor samlet over 150 gjester. Foreløpig er arrangementet lukket. Han kommer fra Oppegård, like utenfor Oslo, og flyttet til Elverum for fire år siden. Han hadde ingen tilknytning til Elverum, men lot seg overtale av et vennepar som skulle flytte hit. Han gikk på noen visninger og endte opp med å kjøpe den hyggelige plassen med to stabbur som ligger langs Hamarveien ved Terningåa, på motsatt side av Terningen Skanse.

Ideen til å starte egen ølfestival kom raskt.

– Jeg flyttet bort fra Oppegård og alle venner og bekjente, så jeg ønsket å samle alle sammen til en fest en gang i året. Og så kjente jeg plutselig mange ølbryggere, i tillegg til at jeg prøvde å brygge litt selv. Jeg stod og tittet ut av vinduet en dag og tenkte at det må da være mulig å få til noe artig her, og det har jeg gjort, smiler David.

Diverse ølkåringer

Festivalen, som har fått navnet Terningåa Ølfestival, er en hjemmebryggfestival, hvor alt foregår ute og i telt. Alle besøkende (må være invitert) får utdelt en stemmeseddel og et ølglass når de kommer. På stemmeseddelen er det navn på alle bryggerne som deltar. Man går så rundt, smaker og gir sin stemme til det ølet man liker best. I fjor deltok 15 bryggere, med til sammen noen og tjue ølsorter.

– Det er veldig mange positive mennesker her, og ølbryggerne er veldig profesjonelle. De hever standarden år for år, sier David.

I tillegg til publikums favoritt kåres det også en vinner av beste etikett og juryens favoritt. David henter inn proffe dommere.

– Hittil har vi blant annet hatt en ølekspert fra Vinmonopolet, smakssjefen for Atna Bryggeri og en fra Maltmons. Maltmons sponser også premier.

Livemusikk og mat fra Matglede

Målet med ølfestivalen er at det også skal være en morsom fest. For å dra opp stemningen er det livemusikk, og spisestedet Matglede lager og serverer mat som passer godt til øl.

– Det er utrolig god kvalitet på maten, noe som hever festivalen enda et par hakk. Første året stod jeg selv for mat og fikk andre til å grille, men det ble litt mye styr, smiler David.

Ønsker å åpne for flere

Ølbryggerne kommer hovedsakelig fra Oslo og Elverum. Festivaldeltakerne kommer fra nesten hele landet. David påpeker at foreløpig er det en venners venner fest, men han vurderer sterkt å åpne opp for flere ølinteresserte. Kanskje alt fra neste år, da festivalen fyller fem år.

– Det virker som det er stor interesse, og det er jo gøy. Jeg har lyst til å gjøre det så proft og artig som mulig, men for meg er det ikke så viktig at det er flest mulig folk. Det er viktigere at det er kontrollert, hyggelig og at folk har det gøy.

Han har lagt godt merke til den økende ølinteressen de siste årene. Det er også litt derfor han kunne tenke seg å åpne festivalen for flere.

– Det er mange som brygger hjemme og som kanskje er nysgjerrige på hva andre synes om ølet og den innsatsen dem gjør. Jeg tror det er mange som legger mye tid og krefter i ølbrygginga.

Selv legger han en del innsats i Terningåa Ølfestival. Det betyr ikke at han tjener penger på det. Enn så lenge er målet bare å gå i null.

– Hva gjør det verdt jobben?

– Det at jeg ser at folk koser seg og har det gøy. Jeg får veldig mange positive tilbakemeldinger. Og så er det for å samle venner og bekjente en gang i året, samtidig som det er utrolig gøy for meg som innflytter å etablere nettverk og nye bekjentskaper.

IMG 1089Audun Rogstadkjærnet fra Old’n’Grumpy var en av ølbryggerne i fjor.

Glass DSC04339Deltakerne får utdelt hvert sitt ølglass, med ølfestivalens logo, ved ankomst. Her er årets glass.

Miljoebilde2 IMG 109315 forskjellige ølbryggere deltok i fjor. Det kåres publikums favoritt, juryens favoritt og beste etikett.