Liora Levi kommer tilbake til Smaksfestivalen. Gjør du? Foto: Synne H. Rustad. Liora Levi kommer tilbake til Smaksfestivalen. Gjør du? Foto: Synne H. Rustad.
13 okt
2017

Tredje året med Smaksfestivalen

10. til 11. november er det duket for Smaksfestivalen i Elverum. Nytt av året er blant annet portvin- og chablissmaking og winemakers dinner akkompagnert av musikk fra Tom Steinar Lund og Grete Storbæk Eriksen.

Tekst: Ina Øien.

– Jeg føler vi har funnet en god oppskrift på noe som fungerer i vår region. Jeg tror folk setter pris på en sånn type festival som skiller seg ut fra alt annet, sier festivalsjef Ingvild Haugbråten. Hun er sommelier (vinkelner) og markedssjef i Visit Elverum-Regionen, som står bak arrangementet.

Startskuddet for tidenes tredje Smaksfestival er fredag 10. november klokken 16. Først ut er afterwork med øl og afterwork med bobler, som begge var en suksess i fjor. Nytt av året er også afterwork med akevitt. Deretter går det slag i slag frem til lørdag kveld – med totalt cirka 15 ulike arrangementer.

Liora Levi og Espen Smith

På programmet står blant annet chablis- og portvinsmaking, winemakers dinner, øl- og vintog, Cognac-smaking på Scandic Central Elverum med Braastad og et foredrag kalt «vin og vegetar» på Matglede, med mat og vin i kombinasjon. Nordisk mester i vinkelnermesterskap Liora Levi kommer. Hun skal holde en chablissmaking med Laroche, et champagneforedrag med Roederer og en presentasjon av vinprodusenten MASI. En av landets fremste ølpersonligheter, Espen Smith, kommer også. Han skal være med på arrangementene «Øl og Sjokolade», afterwork på Lundgaard og «På hjul med øl & akevitt...». Sistnevnte er en 272331 88Festivalsjef Ingvild Haugbråten. busstur med diverse mat- og drikkestopper ledet av Smith og Gotmar Rustad.

– Både Liora og Espen har vært med på Smaksfestivalen tidligere. Begge sa før de reiste forrige gang at de også ville være med i år, og det synes vi er kjempehyggelig. De er de beste vi har i Norge på henholdsvis vin og øl, sier Ingvild.

Mat og musikk

Nytt av året er et arrangement på Munthegaarden som har fått navnet «Møt gitaristen, sangerinnen og vineksperten».

– Det blir middag med vin, og for første gang kobler vi også på musikk. Tom Steinar Lund og Grete Storbæk Eriksen er to store musikere som skal opptre sammen for første gang denne kvelden. Vi får også opp en vinekspert fra Faustino i Spania, forteller festivalsjef Ingvild.

For de som ikke kjenner til dem, er Tom Steinar Lund fra Jømna en kjent norsk gitarist og plateprodusent. I 1993 mottok han og gruppa Trio de Janeiro en Spellemannspris. I 2012 ble Tom Steinar tildelt Vidar Sandbecks kulturpris «Regnbågåbrua». Grete Storbæk Eriksen fra Trysil er artist og har gitt ut tre plater på norsk.

For hvermannsen

Også på Smakstorget på Elvarheim lørdag fra klokken 14 til 18 har du mulighet til å møte flere eksperter. Du betaler en sum for å komme inn og kjøper «smaksøyeblikk» (bonger). Her kan du både smake mye godt drikke og slå av en prat med importørene.

– Veldig ofte er slike arrangementer i Oslo og Bergen, så importørene synes det er veldig morsomt at det skjer ting også andre steder i landet. Her møter de et virkelig interessert publikum som stiller de rette spørsmålene og ikke bare går rundt og snurrer på glassene sine med nesa i sky, smiler Ingvild, og påpeker at det er lite snobberi på festivalen.

– Dette er for hvermannsen. Tanken er at den vanlige gjennomsnittsinnbyggeren i Innlandet skal ha noe å hente.

– Hva kan deltakerne forvente under årets festival?

– Kunnskap, stor formidlingsevne og mye godt drikke, sier festivalsjefen, som ikke er så opptatt av at deltakerantallet skal stige for hvert år.

– Det som er viktig er at de som kommer får en god opplevelse. De skal vite mer om norske mat- og drikketradisjoner etter Smaksfestivalen enn før. Og så skal de få noen store smaksopplevelser.

For program og billetter, besøk: www.visiter.no og www.smaksfest.no. Se også magasinet Smaksfestivalen som kommer ut uka før festivalen. OBS: Billetter selges kun på nett.