En drøm gikk i oppfyllelse da Hans Erik Forårsveen kjøpte Gravberget gård i vår. Han har store planer for gården. En drøm gikk i oppfyllelse da Hans Erik Forårsveen kjøpte Gravberget gård i vår. Han har store planer for gården.
17 okt
2017

Vil opp på nivå med gode, gamle glansdager

5. august var det offisiell åpning av Gravberget gård. Den nye eieren, Hans Erik Forårsveen, har store planer for den gamle praktgården i Gravberget.

Tekst og foto: Ina Øien.

Da Hans Erik Forårsveen signerte kjøpskontrakten av Gravberget gård var det en mangeårig drøm som gikk i oppfyllelse for sørskogbygdingen.

– Jeg har jobbet med arrangementer og catering tidligere, men da reist mye rundt og arrangert for andre. Jeg har alltid drømt om et fast sted å være. Da Gravberget gård kom ut for salg meldte jeg raskt min interesse, forteller Hans Erik, som har jobbet med Elverumsdagene og Grundsetmart’n før. Mange kjenner han også som tidligere senterleder på Kremmertorget og medeier i Intersport Elverum.

Satser på kurs og konferanse

Siden han kjøpte gården av Statskog for 4,5 millioner kroner i slutten av april, har han pusset opp for en halv million. Han har blant annet lagd en uteplatting, oppgradert kjøkkenet, satt i stand et rom i låven, pusset opp det gamle landhandleriet og oppgradert festsalen. Lørdag 5. august var det klart til å ta imot Rom DSC04465Et av rommene i hovedbygningen på Gravberget gård. gjester til åpen gård med omvisning, middag og fest. Søndagen var det festspillmiddag.

– I løpet av de to dagene solgte jeg over 300 middager, sier Hans Erik, som var godt fornøyd med oppslutningen.

Siden åpningshelgen har det både vært arrangert bryllup, bursdag og konferanse på gården. Det er kurs og konferanse som skal være hovedgeskjeften i første omgang.

– Visjonen er å få det tilbake til et kurs- og konferansested på nivå med gode, gamle glanstider. Da Borregaard Skoger drev her på ’90-tallet og begynnelsen av 2000-tallet, gikk det bra. De hadde en ganske stor omsetning på kurs og konferanse. På det meste var de oppe i 4,5 millioner kroner i året, forteller Hans Erik.

Fra 1858

Borregaard Skoger eide gården fra 1902 til 2010. I 1992 fant de ut at de skulle drive med kurs- og konferansevirksomhet. Den gamle gården fra 1858 ble bygd om. Det ble lagd overnattingsrom, og fjøset ble tilpasset kurs og konferanse. I 2006 leide de ut til Norsk Elgsenter, og i 2010 ble Borregaard Skoger solgt til Statskog, som dermed tok over gården. Etter at Norsk Elgsenter la ned i 2011 har det ikke vært drift på gården, men Statskog har tatt vare på den og vedlikeholdt den frem til salget før i år.

I dag består Gravberget gård av en hovedbygning med ni overnattingsrom, kjøkken, resepsjon/bar, tre spisestuer, lager, toaletter og bad. En forpakterbolig som leies ut på langtidskontrakt som hytte. En museumsdel, som blant annet inneholder et gammelt postkontor og landhandleri. Et gammelt fjøs som har blitt pusset opp og inneholder festsal, peisestue, dusj- og toalettanlegg, badstue og kontor. Et stabbur med fire soverom. Og en gammel låve med slakteri.

Hjorteoppdrett

Slakteriet håper Hans Erik å få tatt i bruk igjen snart.

– Jeg har planer om å starte med hjorteoppdrett. For det første er det kortreist mat, produsert på gården og veldig lokalt. For det andre gir det meg forhåpentligvis litt bedre økonomi. Og for det tredje tror jeg det vil være et trekkplaster. En attraksjon på gården, det å kunne komme hit og spise og se dyra.

Når hjorteoppdretten eventuelt kan komme i gang, er han usikker på. Hans Erik er tatt inn i et omstillingsprogram sammen med Innovasjon Norge og rådgivningsselskapet PwC. De skal hjelpe ham med en ordentlig forretningsmodell for hvordan Gravberget gård skal driftes og markedsføres. Hjorteoppdrett er en del av planen.

Fjoeset DSC04467I det gamle fjøset er det festsal, peisestue, dusj- og toalettanlegg, badstue og kontor.– Jeg er en utålmodig sjel, så jeg håper å komme i gang så fort som mulig. Kanskje alt til neste høst, hvis det er mulig. En av de store fordelene er at det har vært inngjerdet dyr her før, fra da det var Norsk Elgsenter. Og det er slakteri her, med eget kjøle- og fryserom. Det trengs bare å oppgraderes litt til dagens krav, forteller Hans Erik.

Utvikle som turistdestinasjon

Foruten kurs, konferanse og hjorteoppdrett, er målet å utvikle Gravberget gård som en turistdestinasjon. Hans Erik ønsker å tilby opplegg for grupper. Han har allerede vært i kontakt med turoperatører som ønsker et samarbeid.

– Det ligger jo i Finnskogen, som har en ganske sterk historie som bør være interessant for mange. I tillegg har du skogen som byr på alt fra jakt, fiske og friluftsliv, til sykling og padling. Alt ligger klart – det er bare å ta tak i det.

Fra og med neste sommer er målet å ha søndagsåpen kafé fra slutten av juni til ut august. Men akkurat nå er det arrangementer som bursdager, bryllup, julebord, firmaeventer, kurs og konferanser som gjelder.

– Jeg må snart hjem, for jeg må skrive tre nye tilbud i dag, som jeg har fått forespørsel på. Fortsetter det i den takta her så ser det lyst ut, smiler Hans Erik.

– Ikke kjøpt meg fritid

Han har nok å henge fingrene i. Han fungerer som en altmuligmann på gården. Lager mat, dekker på til selskap, kjører grus, vasker rom, rer opp senger, selger inn selskaper, og så videre. Noe hjelp leier han inn.

– Jeg tror jeg har gått ned ti kilo etter jeg begynte. Jeg er i aktivitet hele tiden, smiler Hans Erik.

– Jeg har ikke kjøpt meg fritid, og det er jeg fullstendig klar over. Det blir mye helgejobbing, men da har jeg kanskje litt mere fri i uka til å være med guttene mine.

– Hvordan har responsen vært?

– Hittil har det bare vært ovasjoner, så det har vært bra. Jeg tror folk synes det er fint at det er aktivitet her igjen. Jeg vil spesielt berømme lokalbefolkningen som har vært veldig støttende og positive. De stiller opp og jobber på dugnad, sier Hans Erik.

– Tusen takk til alle som har bidratt. Dere har vært enestående!

 


Gårdens historie
Gravberget gård har i mer enn 150 år vært et naturlig sentrum i skogsbygda med sammen navn. Gården ble bygd av Kiær-familien med partnere i årene 1858-60 som bestyrerbolig og administrasjonsgård for de veldige skogstrekningene de nylig hadde overtatt i området. De tre tidligere brukene Mortenstuen, Sjurstuen og Arstuen ble revet for å gi plass til det nye storgårdsanlegget, som med sine 90 dekar dyrket mark ble det største gårdsbruket i bygda. Opp gjennom årene har det blant annet vært skole, kirkesal, postkontor, landhandel og bakeri på gården. (Kilde: Gravbergetgaard.no)

 

Spisestue DSC04462En av de tre spisestuene i hovedbygningen på gården. Her spiser de fleste gjestene før de trekker inn i festsalen i det gamle fjøset.