Mjølner speidergruppe 100 år
05 nov
2017

Mjølner speidergruppe 100 år

Mjølner speidergruppe fyller 100 år, og i helgen ble dette markert med stor jubileumsleir på Fylken i Elverum. 

Tekst og foto: Vigdis Marie Blikkberget

 

I dag, 5. november, er det 100 år siden Mjølner speidergruppe ble stiftet på Glomvang. (Det som i dag er Namibiahuset).Bilde 1 webGruppeleder, Gunnar Jervell, (til venstre i bildet), har vært speider siden 1968, og kan neste år feire et aldri så lite 50-årsjubileum. Her står han sammen med Maja Lunde (10) som har vært speider i ett år, og Roverlagsleder, Daniel Nordengen (22) som har vært speider siden han gikk i 3. klasse på barneskolen. Bak trekløveret henger det splitter nye skiltet til Mjølner speidergruppe, laget av Toon Sol, i anledning 100-årsjubileet. Skiltet henger på Speiderhuset.

I hele helgen har nærmere 80 speidere vært med på feiringen. Aktivitetene på Fylken har vært mange; blant annet hinderløype, kasseklatring, makramé, sprettert på blink og visning av gamle lysbilder inne i Speiderhuset. Ja, til og med popping av popkorn i badekar.

Et av høydepunktene var festmiddagen på lørdag hvor det sto lam på menyen. Lammelårene, 12 stykk totalt, ble tilberedt i kokegrop; en eldgammel kokemetode hvor kjøttet kokes i en grop i bakken. Som tilbehør ble det servert rotmos. Kvelden ble avsluttet med stort leirbål ved Sagtjernet og et flott fyrverkeri. Gruppeleder, Gunnar Jervell, sier jubileet har vært svært vellykket:

- Mjølner speidergruppe er veldig stolte av å være 100 år. Dette gjør oss til en av de eldste speidergruppene i Norge. Selv har jeg vært speider i snart 50 år. Fellesskapet, det sosiale og ikke minst det å være ute i friluft, gjør at jeg kan anbefale det på det varmeste.

 

”Mjølner speidergruppe ble stiftet på Glomvang, 5. november 1917. Navnet den gang var Guttelaget L.S.V, som stod for Luft, Sol og Vann. I 1918 ble navnet endret til Guttelaget Mjølner. Den 2. oktober 1926 ble Mjølner I Elverum stiftet og registrert som speidertropp. 17. oktober 1927 ble det første kull med aspiranter på 15 opptatt i troppen, hvor det fra før var 30 speidere. Etter iherdig arbeid av lederne og Elveumspeidernes Foreldreforening ble det i 1974 reist et eget hus for speiderne ved Fylkesidrettsplassen. Her foregår all møteaktivitet den dag i dag”.

Bilde 2 webKasseklatring var en av aktivitetene under jubileumshelgen. Det høyeste ble målt til 27 kasser, og på toppen av disse sto Marcus.             Bilde 3 webHer poppes popkorn i badekar. Skulle tro det ble nok til alle de nærmere 80 speiderne som var på Fylken i helgen.  Bilde 4 webSelv om det var oppholdsvær både fredag og lørdag, (regn søndag), var det godt å kunne samles rundt bålet for litt påfyll av varme. Koselig er det jo også.

 

 Bilde 5 webIngvild Skirbekk Sagmoen var en av dem som hadde ansvaret for festmiddagen på lørdag. Menyen besto av lammelår, og disse ble tilberedt i en kokegrop. Dette er en eldgammel kokemetode som går ut på å grave et hull i bakken hvor kjøttet skal tilberedes. I gropa tennes et bål, og når bålet brenner godt legges det steiner oppå. Disse tas ut når de er varme nok, og kjøttet, godt innpakket i folie, legges ned i gropa. Deretter legges steinene på toppen igjen. Til slutt torv over dette. - Lammelåret skal ligge i ca tre timer. Så skal det få hvile noen minutter før vi skjærer det opp og serverer sultne speidere, sammen med litt rotmos, smiler Ingvild som har fått god hjelp av blant annet Daniel Nordengen med tilberedning av kjøttet.

 

Bilde 6 webSaftig lammelår, krydret med rosmarin, hvitløk, salt og pepper. Det lukter helt fantastisk, og smakte like godt!      Bilde 7 webTil lammet ble det servert rotmos.