Heidi Skoglund er kaptein på det nye Hedmark/Oppland-laget til Team Rynkeby. Heidi Skoglund er kaptein på det nye Hedmark/Oppland-laget til Team Rynkeby.
08 des
2017

Trår til for Barnekreftforeningen

Tidligere i år syklet hernesing Heidi Skoglund (43) fra Oslo til Paris for å samle inn penger til Barnekreftforeningen med veldedighetslaget Team Rynkeby Oslo. Nå har hun vært med på å starte eget lag i Hedmark og Oppland.

Tekst og foto: Ina Øien.

– Jeg synes det er kjempefint at det har blitt eget lag her. Det var Team Rynkeby sentralt som bestemte det, så spurte de om jeg ville være kaptein. Jeg var veldig i tvil. Jeg sa egentlig underveis på forrige tur at det ble med den turen, men så føler jeg at jeg har noe ugjort, sier Heidi og legger til:

– Nå som vi har eget lag for Hedmark og Oppland, så må vi jo bare jobbe med å få de opp og frem i lyset, slik at vi kan få inn enda flere penger til Barnekreftforeningen.

130 mil på sykkelsetet

Team Rynkeby så dagens lys i 2002, da en guttegjeng fra Danmark bestemte seg for å sykle til Paris for å se avslutningen i Tour de France. De ble sponset av juiceprodusenten Rynkeby Foods, og fikk i tillegg flere sponsorer. Pengene de satt igjen med etter at de kom i mål ga de til kreftsyke barn i Danmark. Etter hvert har Team Rynkeby God Morgen, som det heter nå, spredt seg til flere land. Med det nyetablerte laget finnes det nå seks lag i Norge.
Heidi deltok for første gang forrige sesong. Med flere hundre treningstimer bak seg, stort pågangsmot og proteser i begge knærne, syklet hun i sommer de 130 milene fra Oslo til Paris i lag med 37 andre syklister.

– Det var en opplevelse som nesten ikke kan beskrives. Man lærer seg selv å kjenne på en helt ny måte. Du får vondter på steder du ikke trodde du kunne ha vondter. Men samtidig tenker man at de vi gjør det her for, barn med kreft, har det så mye verre enn oss. Og så ble det et veldig spesielt fellesskap. Jeg fikk venner for livet på den turen, forteller Heidi.

Enormt potensiale

Den gang var hun eneste hedmarking og deltok på Oslo-laget. Nå er hun altså kaptein for totalt 19 syklister og fem servicearbeidere på laget til Hedmark og Oppland. Frode Rølsåsen og Ståle Søberg fra Elverum er også med.

– Det første året blir som et forprosjekt. Vi må vise oss frem og bli kjent, så håper vi selvsagt på at vi får med noen samarbeidspartnere. Hedmark og Oppland er stort, så det ligger et enormt potensiale her, sier Heidi.

Hittil har det ferske laget hatt et par fellesmøter. Målet fremover er én felles treningshelg i måneden, i tillegg til mye egentrening. Fredag 29. juni går startskuddet i Oslo. 7. juli skal de være i Paris. Frem til da gjelder det å få med seg flest mulig sponsorer/samarbeidspartnere. I januar skal det blant annet arrangeres sju timer med spinning, hvor de som ønsker det betaler en gitt sum som går til Barnekreftforeningen. Family Sports Club stiller med lokaler gratis. I fjor samlet lagene i Norge inn totalt 7,4 millioner kroner til Barnekreftforeningen.

– I år satser vi på ny rekord, sier Heidi, som ikke har et spesifikt mål for Hedmark og Oppland.

Selv må hun og de andre deltakerne betale for turen selv – rundt 25-30 000 kroner.

– Hva motiverer deg til å være med?

– Fellesskapet er helt unikt, og at man lærer så mye om seg selv, samtidig som man gjør noe bra for andre. Alle kjenner noen som har hatt kreft, og det med syke barn synes jeg er et veldig sårt tema. Det er så urettferdig at de som har hele livet foran seg skal bli syke. Det trengs mer penger til forskning, avslutter Heidi.

For mer informasjon, besøk team-rynkeby.no. Ønsker du å støtte Hedmark og Oppland-laget, ta kontakt med Heidi eller Ståle Søberg (sponsoransvarlig).