José Luis Fernández Marin (26) og Sofia Pillo Gonzalez (27) kommer fra hver sin by i Spania og møttes i Norge. I sommer giftet paret seg og like etter magasinet ble trykt fikk de en sønn. José Luis Fernández Marin (26) og Sofia Pillo Gonzalez (27) kommer fra hver sin by i Spania og møttes i Norge. I sommer giftet paret seg og like etter magasinet ble trykt fikk de en sønn.
13 des
2017

Har funnet lykken i Elverum

Det ble fulltreff for José Luis Fernández Marin (26) og Sofia Pillo Gonzalez (27) da de flyttet fra Spania til Norge for å jobbe som sykepleiere. Her fant de også hverandre. I sommer giftet det spanske paret seg i Elverum, og i disse dager blir to til tre.

Tekst: Ina Øien. Foto: Ina Øien og privat.

OBS: Et par dager etter magasinet ble sendt til trykk, fikk José og Sofia en sønn.

Ingen av dem hadde trodd de skulle finne den store kjærligheten da de flyttet til Norge – og i hvert fall ikke med en annen spanjol. Men slik ble det altså, for José og Sofia, som kommer fra hver sin by i Spania. José er fra Málaga, sør i Spania, mens Sofia er fra Galicia, helt nord i landet. Begge er utdannet sykepleiere og så etter jobber i utlandet, da det ikke var jobber å oppdrive i hjemlandet.

– Jeg hadde egentlig lyst til å jobbe i et engelskspråklig land, men så fikk jeg tilbud om å jobbe i Norge via et vikarbyrå. Så landet jeg plutselig her, i Elverum, smiler José, da vi møter ham og kona Sofia i huset de leier på Gaarderløkka.

Møttes på Ås

Det er to år siden han kom til Norge og Elverum. Sofia kom også til Norge for to år siden. Hun var først en måned i Steinkjer og deretter to måneder på Ås i Akershus. Det var på Ås de to møttes.

– Vi var begge på et førstehjelpskurs i livredning. Egentlig er vi ganske forskjellige. Hun er rolig og snakker ikke så mye. Jeg er motsatt. Men en dag startet vi å prate og ble bedre kjent. Så begynte vi å reise litt sammen, og så ble vi kjærester. Vi er forskjellige, men utfyller hverandre, forteller José.

I stua henger flere bilder av dem fra turer de har vært på. Fra Fløyen i Bergen, Preikestolen, Stockholm og Amsterdam.

Utfordrende med dialekter

Siden oktober 2015 har de vært samboere. 31. august i år giftet de seg på Tinghuset i Elverum, og i disse dager venter paret en sønn (termin samme dag magasinet ble sendt til trykk).

– Hvordan har det vært å starte helt på nytt i en ny by, i et nytt land og med et språk dere ikke kunne flytende?

– Det har vært litt spesielt. Du vet ikke hva du går til, hva du gjør hvis du har et problem – hvem du skal snakke med. Men det har ordnet seg. Og heldigvis har vi ikke vært alene. Vi jobber med flere spanjoler, forteller José og Sofia, som begge har fast jobb i hjemmesykepleien i Elverum, på hver sin avdeling.

De snakker godt norsk begge to.

– Hvordan har det vært å lære språket?

– Det er ikke så vanskelig å lære, men å uttale. Og så er det utfordrende å forstå hva nordmenn sier, fordi det er så mange dialekter. Men heldigvis er det ikke så vanskelig å forstå her. Det er verre i for eksempel Bergen, Stavanger og Trondheim, ler paret, som begge gikk nettbasert norskkurs før de flyttet til Norge.

– Vi trives veldig godt

Den største forskjellen mellom Norge og Spania, bortsett fra været, synes de er at spanjoler er mer sosiale og utadvendte enn nordmenn. De fleste vennene de har fått er via jobb.

– Det er kjempevanskelig å få venner utenom jobb. Nordmenn liker å være hjemme og finne på ting der. Vi liker å gå ut og møte folk. På byen er det ikke noe problem å snakke med nordmenn når de er mange, men å få gode venner som man treffer flere ganger i uka er nesten umulig, sier José.

De synes likevel de har blitt tatt godt imot i Elverum.

– Vi har det bra og er fornøyde. Vi trives veldig godt her i Elverum. Vi liker jobbene våre, og er glad i å være ute i skogen, smiler de to.

– Hvordan er det å være så langt fra familien sin, i hvert fall nå som dere skal få barn?

stavangerJosé og Sofia har vært på mange turer – både i inn- og utland – siden de ble kjærester for to år siden. – Jeg synes ikke det er så langt. Fra Málaga til Oslo er det bare fire timer med fly. Så det går fint, sier José og legger til:

– Vi vil ha vår egen familie og ikke være avhengig av foreldrene våre.

– Det er ikke sikkert vi hadde bodd i samme by som dem om vi hadde vært i Spania heller, sier Sofia.

I juli var José sin familie på besøk. De kommer også i desember. Sofias familie kommer på besøk i januar.

Selv om de savner sol og strand, ser de ikke for seg å flytte tilbake til Spania med det første.

– Kanskje når vi blir eldre. Samme som med nordmenn, når de blir gamle flytter de til Spania, ler det unge ekteparet.