Amerikanske Mary Dozier Jørstad står bak Americakes Bakery. Her er hun med en chocolate peppermint drip cake. Amerikanske Mary Dozier Jørstad står bak Americakes Bakery. Her er hun med en chocolate peppermint drip cake.
05 des
2017

Populær amerikansk kakebakst

Mary Dozier Jørstad (29) gjør forretning ut av bakehobbyen med enkeltmannsforetaket Americakes Bakery. Foreløpig jobber hun hjemmefra, men drømmen er et lite bakeri i sentrum.

Tekst: Ina Øien. Foto: Ina Øien og privat.

– På de fleste restaurantene jeg besøkte, var det de samme type kakene. Jeg har lyst til å tilby nordmenn andre alternativer. Cupcakes er veldig populært i USA og den trenden ønsker jeg å ta med til Elverum også, forteller Mary.

Hun er fra North Carolina i USA og flyttet til Elverum i 2012. To år senere etablerte hun Americakes Bakery. På grunn av en travel småbarnsperiode er det først det siste halvåret hun virkelig har hatt fokus på bakingen.

Perfekt uperfekt

På Marys meny finner du ikke norske klassikere som napoleons- og marsinpankake, men amerikanske favoritter som red velvet cupcakes (muffins) og chocolate peppermint drip cake.

IMG 4638Mary lager mest cupcakes (muffins). – Kakene mine er «casually gourmet». Perfekt uperfekt. Jeg bryr meg ikke om at de skal være så veldig fine, men smaken skal være god. Jeg bruker kvalitetsingredienser, smiler Mary.

Aller mest går det av cupcakes. På kjøkkenet i familiens hus i Elverum har hun bakt tusenvis av dem. I november solgte hun 600 (!) under julemarked på Skafferiet på Helgøya. De mest populære smakene er red velvet og key lime – begge populære klassikere i USA, men ikke like kjent for nordmenn, selv om det begynner å komme seg.

– Jeg synes jeg ser en endring nå. Flere folk på min alder flytter hjem igjen til Elverum, og dette er folk som gjerne har reist litt og er kjent med smakene jeg bruker. Det er bra for meg og gjør det enklere å selge. Det er ikke like lett å få eldre til å prøve noe nytt, sier amerikaneren.

Fant kjærligheten i USA med norske Eskild

Det var kjærligheten som tok henne til Elverum. I hjembyen Pinehurst traff hun nordmannen Eskild Jørstad fra Snåsa. Han var der i forbindelse med jobben i Forsvaret. Pinehurst er i likhet med Elverum også en militærby. Mary jobbet på hotellet Eskild bodde på.

– Eskild var veldig morsom og sjarmerende. Og så var han veldig snill og jeg merket fort at han var en godhjerta person, samtidig som jeg syntes han var kjekk, sier Mary.

I mai 2012 ble sønnen Colton født. September samme året giftet de seg og i desember flyttet Mary til Elverum. Siden har paret også fått Emilia, som fyller tre år i januar. Etter at datteren begynte i barnehage i januar i år bestemte Mary seg for å fokusere mer på bakingen. Hun har alltid hatt baking som hobby, og har studert reiseliv og turisme, hvor hun blant annet hadde bake- og kokkefag.

– La meg hjelpe til

– Jeg kom i kontakt med Catrina på Kafe Øst, hvor jeg er stamkunde. Jeg fortalte om cupcaksene mine og vi ble enig om å selge dem på kafeen. Jeg vil det skal være litt eksklusivt, så foreløpig er det bare der du kan kjøpe de, eller du kan bestille av meg, sier Mary.

Hun får ofte inn bestillinger til bursdager, jobbsammenkomster og dåp. Hun håper enda flere vil bruke henne fremover.

– Når amerikanere inviterer til fest, så leier de inn hjelp til det meste. Mens nordmenn, de skal gjøre alt selv. La meg hjelpe til med desserten, så blir det i hvert fall en mindre ting å tenke på, sier Mary, som foreløpig bruker familiens kjøkken til bakingen.

Drømmen er å åpne et lite bakeri.

– Men det er dyrt, og ikke er det mange ledige lokaler som egner seg i sentrum heller. Jeg følger hele tiden med på om det dukker opp noe – enn så lenge får jeg klare meg med kjøkkenet mitt, smiler den blide 29-åringen.

IMG 3485

IMG 3708

IMG 2702