Et fantastisk år for «Det fantastiske treet»
01 mar
2017

Et fantastisk år for «Det fantastiske treet»

Vi har ingen tall på hvor mange som konkret har besøkt utstillingen, men «Det fantastiske treet» har helt klart bidratt til publikumsøkningen vi har hatt det siste året, forteller fagkonsulent, Stein Tore Andersen, ved Norsk Skogmuseum.

Tekst: Vigdis Marie Blikkberget. Foto: Bård Løken/Norsk Skogmuseum og Vigdis Marie Blikkberget.

26. januar 2016 åpnet kronprins Haakon utstillingen med et øksehugg og ga «Det fantastiske treet» en flying start. Ett år har gått og jubilanten er like populær, skal vi tro fagkonsulent, Stein Tore Andersen.

Stort sett alle som besøker museet er innom utstillingen, enten det er sammen med oss som formidlere eller på egenhånd. «Det fantastiske treet» treffer mange på flere måter; fra far som ønsker å lese de forskningsbaserte tekstene, til 4-åringen som synes det er gøy å studere meitemarken som rører seg under glasset, sier Andersen.

Bilde 2Hovedformålet med utstillingen er å fortelle publikum om hvordan treet blir til, og at fotosyntesen er grunnlaget for alt liv. Men, intensjonen er ikke bare at folk skal lære om hvordan soppen i jorda fungerer i samspill med treet, eller om alt det levende rundt som både bygger opp eller bryte det ned. Museet ønsker også at du og jeg skal bli flinkere til å ta i bruk naturen, og la oss fascinere.

Utstillingene våre ellers handler mye om hvordan skogen blir brukt. Det er derfor helt naturlig at vi også forteller om den biologiske siden av skogen, sier Ida Kristine Teien, som har vært prosjektleder for «Det fantastiske treet».

«Det fantastiske treet» er det mest spektakulære, mest teknologiske og mest påkosta Norsk Skogmuseum har gjort på lenge. I tillegg til egne økonomiske midler, har museet mottatt i overkant av seks millioner kroner i ekstern støtte. Til våren venter enda en stor investering.

Vi syntes det var trist å stenge alt dagslys ute. Derfor har vi glasstak over utstillingen. Dette gjør at lyseffektene ikke kommer like godt frem på dagtid og ved sollys, som da det er overskyet eller det begynner å mørkne. Det er den sistnevnte stemningen vi i større grad ønsker å formidle hele året. Derfor skal vi legge et mørkere filter på alle glassene slik at hele taket får et annet lys. Dette er kostnadskrevende, men vil helt klart være med å løfte utstillingen enda et hakk, forteller Teien.

Lise Cats Myhre har vært fagansvarlig for «Det fantastiske treet». Hun oppfordrer de som ikke har sett treet med maks lyseffekter, om å ta turen igjen til våren.

Vi er svært godt fornøyd med hvordan vi har klart å gjenskape fotosyntesen ved bruk av kompliserte lyseffekter. Å forstå fotosyntesen er selve grunnlaget for å forstå både karbonbinding, karbonkretsløp, og ikke minst skogens rolle i klimasammenheng. En suksess for et museum er når de besøkende tar med seg hjem det de har lært og forsker på egenhånd. Ikke bare med tanke på hva som befinner seg inne i treet, men like mye det som bor rundt og under. En tommelfingerregel er at det finnes like mye tre under som over bakken. La deg fascinere av den fantastiske naturen vi omgir oss med, oppfordrer Lise.

 

Fakta:

Utstillingen «Det fantastiske treet» består av en 7,5 meter høy treskulptur laget av 750 aluminiumsrør. Hvert rør, som alle i utgangspunktet var 9,5 meter lange, er tredd med fiberoptiske kabler. Ytterst på greinene sitter til sammen 740 blomster og blader. I en sjuminutters sekvens skifter blomstene farge etter årstidene. I tillegg åpner og lukker de seg. Industridesigner, Nick Stevens, har utviklet mekanikken i blomstene og bladene, mens treet er laget av den amerikanske trekunstneren, Kevin Iris, i samarbeid med Geir Roger Børresen fra Frode Stenberg AS.

Utstillingen består også av en 9 meter lang og lysende akrylvegg som viser snittet av et blad.

Her kan man se hvordan fotosyntesen foregår i bladet. Modeller, montere og skjermer er også tatt i bruk for å vise livet rundt treet, og opphavet til alt liv i skogen.

NIBIO (Norsk Institutt for Bioøkonomi) har kvalitetssikret alt det faglige i utstillingen.