Synger viser om skogen
06 mar
2017

Synger viser om skogen

Det er ikke tilfeldig at Erik Lukashaugen er bedt om å opptre under Østerdalskonferansen 2017. Visesangeren fra Elverum står bak låter som «Vise før Skoga», «Skogen synger» og «Fløtervise».

Tekst: Ina Øien. Foto: Vår Wilse.

I 2013 debuterte visesanger Erik Lukashaugen med plata «Av en sliters memoarer», som inneholder 13 tonesatte Hans Børli-dikt. Børli var en norsk lyriker fra Eidskog, som arbeidet hele sitt yrkesaktive liv som tømmerhogger. Mange av diktene hans handler om skogen, hvilket ga Børli merkelappen «Skogens dikter». Det var Børlis jordnære måte å si ting på, samt hans interesse for skog og natur, som gjorde at Erik Lukashaugen ønsket å gi ut en plate basert på tømmerhoggerens dikt.

– Han var en mester til å si store ting med små ord, og få ord. Og så bruker han mye naturen som metafor. Det traff meg, sier visesangeren, som mottok Vidar Sandbecks Kulturpris, «Regnbågåbrua», samme året som plata kom ut. I 2015 ble Lukashaugen tildelt Elverum kommunes kulturpris.

Fra byliv til natur

Etter 20 år i Trondheim og Oslo, flyttet Erik og familien hjem igjen til Elverum i 2014. Det var blant annet ønsket om å komme nær skogen igjen som lokket familien til Eriks hjemby.

– Jeg er veldig glad i skog og natur. Jeg liker å gå turer, og så driver jeg med jakt og fiske. Nå bor jeg bare 200 meter fra skogen, sier han.

Året etter tilbakekomsten ga Erik ut plata «Tel si ega tid» (2015) og i fjor høst kom «Finnskogvegen», som inneholder ti tonesatte dikt av Tore Hestbråten fra Grue Finnskog.

– Tore skriver om ulv, og ting han ser og opplever i skogen. Så skriver han også en del dikt basert på barndomsminner, som jeg tror mange kjenner seg igjen i, sier Lukashaugen.

Familie fra Grue Finnskog

Det var Grue Litteraturfestival som ønsket at han skulle sette musikk til diktene til Hestbråten. Han hadde gjort det med et par dikt tidligere og det falt i smak. Lukashaugen sa ja til å lage ei hel plate.

– Det var ikke helt som tatt ut av lufta, for familien min kommer fra Grue Finnskog. Det ble på en måte en slags reise til der slekta mi er fra. Jeg var en del turer dit og det ble en fin mulighet til å grave litt i opphavet, sier Lukashaugen, som synger på solung, slik diktene til Hestbråten er skrevet.

Etter plata kom ut i fjor høst har Lukashaugen reist rundt og holdt konserter. Når vi snakker med han er han i Østfold.

Musikk som passer konferansen

Onsdag 8. mars opptrer Lukashaugen på Østerdalskonferansen. Det blir en minikonsert under middagen på Scandic Elgstua, med smakebiter fra alle tre platene hans.

– Jeg ser for meg at det er en type musikk som passer godt inn i forhold til tema og de som er på konferansen. Det er lokalt og mye skog. Det handler om stedet vårt, Østerdalen, sier Lukashaugen og røper at deltakerne kan forvente seg blant annet ei ulvevise.

Visesangeren røper også at han jobber med ei ny plate med egne tekster. Når den kommer ut er uvisst, men det blir ikke i år. I år skal han skrive og holde konserter. Og en av dem er altså på Østerdalskonferansen i Elverum.