Vinmaker Bruno Colomer Marti Vinmaker Bruno Colomer Marti
06 nov
2017

Cava

Historien om den spanske musserende vinen cava startet ved at den unge og rastløse vinbonden Josè Raventos dro ut på reise rundt i Europa og endte opp i Champagne i Frankrike. Her ble han kjent med hemmeligheten bak franskmennenes boblende suksess.

Tekst og foto: Ingvild Haugbråten.

Tilbake i Spania eksperimenterte han med 2. gangs-gjæring på flaske og dermed var produksjonen av champagne-etterligningen i gang. Den første cavaen ble åpnet hjemme hos familien Raventos i 1872.

95% av all cava produseres i Penedes-regionen. Her finnes det ca. 200 cava-produsenter, og den største og eldste av dem alle er Codorniu.

Jaume Codorniu grunnla dette vinhuset i 1551, i den lille byen Sant Sadurni d'Anoia, en snau times kjøring vest for Barcelona. Anna Codorniu, som siste bærer av navnet, giftet seg i 1659 med Miguel Raventos, og skapte dermed en union mellom de to mektige familiene med lange vintradisjoner i Spania. I dag er det 17. generasjon som jobber for Codorniu, og de to vinhusene ligger side ved side i det vakre landskapet.

cava Raventos husFamilien Raventos' hus. Anleggets praktfulle arkitektur er tegnet av Antonio Gaudis elev Josep Puig di Cadalfalch og huser blant annet en av Europas største vinkjellere, med over 30 km med grotteganger 20 meter under bakken, og flere titalls millioner av flasker.

Vinhuset lager i dag sin cava på de tradisjonelle druene Parellada, Macabeo og Xarel-lo, men bruker også de klassiske champagne-druene Pinot Noir og Chardonnay.

Ønolog og sjefsvinmaker Bruno Colomer Marti har som filosofi å lage rimelige cava-varianter som kan passe til hele måltidet, og de produserer i dag 12 ulike typer. Det jobbes godt med ulike jordsmonn, utvikling og organisk dyrking, og målet er å finne hver enkelt druetype sin egenart på stedet.

Codorniu eier ni vingårder i Spania, og selger årlig drøyt 40 millioner flasker. Noen av vinene kan du teste på Smakstorget på Elvarheim under festivalen!