Smaksfestivalen: Toscana
08 nov
2017

Smaksfestivalen: Toscana

Enkelte områder skaper en nærmest drømmende stemning bare ved å uttale navnet. Toscana er blant disse. Denne vakre regionen i sentrale Italia, med de fantastiske byene Firenze, Siena og Pisa.

Tekst og foto: Ingvild Haugbråten.

Med sine syv severdigheter på UNESCOs verdensarvliste og med all sin historie, kunst og kultur så er dette nesten som en egen nasjon i nasjonen. Litt mindre enn Belgia i størrelse og med 3,7 millioner innbyggere.

IMG 4403Maleriske landskap, sypresser, olivenlunder og vinranker er det man forbinder med Toscana, og sammen med sol og varme blir det nærmest perfekt.

Og her, i dette frodige og kuperte landskapet, dyrkes druen sangiovese – selve ryggraden i Italias vinproduksjon. Den vokser villig, men modnes langsomt og sent, og trenger mengder av sol og varme. Og nettopp dette gjør at Italias mest dyrkede drue yter sitt beste akkurat her i Toscana.
En klassisk Sangiovese er syrerik og fruktig, behagelig stram og smaksrik, med flotte toner av kirsebær, plomme, mandel og fiol, og grønne urter som blant annet timian og rosmarin. Dette er den perfekte matvinen til blant annet de tradisjonelle italienske tomat-rettene.

Produsentene i dette området er svært opptatt av kvalitet, og den største og beste av dem alle er Ruffino. Denne svært anerkjente produsenten som foruten å være den største i Toscana er blant topp fem i hele Italia. På slutten av 1800-tallet ble Ruffino hoffleverandør med sitt flaggskip «Riserva Ducale» som fremdeles holder svært høy kvalitet.

I år feirer vinhuset sitt 140-årsjubileum og har en stor produksjon av flere titalls vintyper. De dekker hele spekteret fra enkel musserende, via hvit, rosé og rød, til den ikoniske dessertvinen «Vin Santo». I 2012 revitaliserte de sin kjente bastbelagte flaske, og Ruffino Chianti Superiore kom i ny, stilren liters-flaske hvor basten er byttet ut med papir. Dette er en mykere og mer moderne hverdagsvariant, som også kom i en «Limited Edition» på kun 5000 flasker.

Navnet Chianti har for øvrig eksistert siden 1300-tallet, og ble en av Europas første vin-appellasjoner da det i 1716 ble laget en vinlov som satte geografiske grenser. I dag er Chianti kanskje Toscanas mest kjente merkevare – en rødvin som lages på nettopp druen sangiovese.

Ruffino eksporterer sine viner over hele verden, og var blant pionérne på det amerikanske markedet. De vant sin første, av mange internasjonale medaljer, i Chicago i 1883.

Dagens produksjon er på ca. 24 millioner flasker, og 85% av dette går til eksport.

Vinhuset eier i dag seks ulike eiendommer i hjertet av Toscana. Da søskenbarna Ilario og Leopoldo grunnla Ruffino i 1877 var planen hele tiden å satse på kvalitet fra gode landområder. Vingårdene Poggio Casciano, Montemasso, Gretole, Greppone Mazzi, La Solatia og juvelen Santedame utfyller hverandre perfekt når det gjelder beliggenhet, druetyper og jordsmonn. Montemasse var den første eiendommen de kjøpte (i 1942), og denne unike borgen/klosteret fra 1100-tallet, på toppen av et høydedrag, ligger som en «krone» på et unikt vineventyr. Med sin fantastiske utsikt over Firenze og omliggende vinmarker er den ubeskrivelig vakker.

De ulike eiendommene har til sammen 952 acres med vinmarker. En acre er en gammel benevnelse på flatemål og betyr egentlig åker, og en åker er størrelsen en mann kunne pløye opp i løpet av en dag med et to-spann med okser. En acre er det samme som 4,0469 dekar, eller mål som vi sier. Vinmarkene dekker altså et område på 3853 mål.

I dag er Ruffino bedre rustet enn noen gang, og investerer stadig i kvalitet, nyvinning og kunnskap! Med en fin blanding av innovasjon og tradisjon vil vinhuset Ruffino befeste sin stilling i årene som kommer. «Our Heart, Our Soul, ...Our Vineyards.»

IMG 4385I 1997 kom de med sin «Supertoscaner» – Modus. Disse ikoniske vinene oppsto som en motreaksjon på det lave nivået som generelt var i Toscana på 60-70-tallet. Noen få modige vinhus trosset de regionale kravene og brukte «ulovlige» druer i vinene, gjerne Bordeaux-druer som Cabernet Sauvignon og Merlot. De ble umiddelbart deklassifisert til bunnen av kvalitetspyramiden, men «stuntet» virket, og de svært vellagede vinene ble raskt en suksess. I dag er «Supertoscanere» blant verdens mest berømte viner.

Ruffinos Modus er blant de få som er å få kjøpt på Vinmonopolet.

Vinhuset setter sin lokale historie høyt, og ved siden av de ulike vintypene de produserer så lages det også en flott grappa og nydelige varianter av olivenolje og balsamico.

Vi gratulerer Ruffino med 140-årsjubileet – og nyter en lett avkjølt Chianti Classico med stort velbehag!