Golden Gate Bridge sto ferdig i 1937. Brospennet er 2,7 km langt og tårnene rager 227 meter høyt. 25 vågale malere bruker hver uke 3700 liter maling for å vedlikeholde den særegne rød-orange fargen. Golden Gate Bridge sto ferdig i 1937. Brospennet er 2,7 km langt og tårnene rager 227 meter høyt. 25 vågale malere bruker hver uke 3700 liter maling for å vedlikeholde den særegne rød-orange fargen.
09 nov
2017

Smaksfestivalen: Reisebrev fra California!

Med en toppfart på 943 km/t tar man seg raskt, rimelig og effektivt fra Oslo til California. Norwegian flyr direkte til San Francisco, og etter 9,5 timer kan man spasere rett inn i et eventyrlig supermarked av muligheter.

Tekst og foto: Ingvild Haugbråten.

California med sine 39 millioner innbyggere, og nesten like mange biler, er en fantastisk stat, og San Francisco er en by som anbefales på varmeste – selv om den er forholdsvis kald. Ta med deg en jakke, kast alle hemninger og gled deg over verdens mest tolerante og inkluderende by. Nyt livsgleden, inspirasjonen, tåka og den evige vinden – og gå ikke glipp av kabelsporvognene, bryggeområdet, stemningen og utsikten! Du vil alltid lengte tilbake...

Multikulturelle San Francisco har flest restauranter pr. innbygger av alle byer i USA, og som resten av staten er det en avslappet og uformell stil på det meste. Her finner du varianter av alt du ikke trodde det var mulig å spise og drikke, pluss selvfølgelig de største og feteste tradisjonelle måltidene. Alt servert av en Veraison IMG 7125 Veraison er betegnelsen på perioden da de blå druene i løpet av modningsprosessen skifter farge.blid, kunnskapsrik og pratsom kelner som jobber for tips og godt omdømme. Du overlever ikke i denne bransjen hvis du ikke er god.

I nær-områdene rundt San Francisco står opplevelsene i kø. I sør finner du blant annet Silicon Valley med sine høyteknologiske og innovative virksomheter som for eksempel Apple, Twitter, Facebook og Google. I øst ligger de gamle gullgraver-områdene med sine eventyrlige historier, og hovedstaden Sacramento. I vest møter du havet og fengselsøya Alcatraz som faktisk bare ligger 2 km fra fastlandet, og reiser du en drøy time nordover er du plutselig i de unike vinområdene Napa og Sonoma.

Her ligger verdenskjente vinhus på rekke og rad langs den 30 km lange strekningen som utgjør Napa Valley. Seks små, sjarmerende landsbyer splitter opp de nærmest endeløse vinmarkene, og sørger for hotell og spisesteder til alle turistene som strømmer til fra hele verden. For dette er vinturisme på høyt nivå, og europeiske vinbønder kan bare misunne amerikanerne hva de har fått til her. I tillegg til forholdsvis kjølige netter og et unikt og mangfoldig jordsmonn, har de tåkedisen fra Stillehavet som tilfører fuktighet og som ligger som en dyne over vinområdene til langt utpå formiddagen. Da kommer sola og den lette brisen som gir stabil og behagelig varme til kresne druer og dagens turister.

Praktisk talt alle vingårdene er tilrettelagt for omvisninger og besøk, den ene flottere enn den andre. Storytelling og opplevelsesturisme er amerikanerne vanvittig gode på, og Napa Valley er intet unntak. Her må du nesten klype deg i armen over mengden av storslåtte bygninger, tilrettelagte anlegg og spektakulære smakinger.

Sonoma Valley ligger parallelt med Napa Valley, men litt nærmere kysten og med et mer kupert og variert landskap. Her finner man mindre vingårder, og mer særpreg og autentisitet på både anlegg og opplevelse enn i Napa Valley, kanskje med unntak av Francis Ford Coppolas heftige vingård. Her er det store bassengområder, butikker og selvfølgelig et eget filmmuseum. I Sonoma ligger også Californias eldste vingård, Buena Vista Winery, grunnlagt av ungareren Agoston Haraszthy i 1857.

Videre nordover finnes et California som er lite kjent, og forholdsvis lite besøkt. Her finner man enorme øde områder, fjelltopper dekket med snø og milevis med vill og vakker Stillehavskyst. Her vokser verdens høyeste trær og nasjonalparkene ligger tett.

Når man nærmer seg grensen til Oregon dukker vingårdene opp igjen. Her finner man små spennende produsenter som setter særpreget i sentrum og som ønsker å vise druenes egenart på en litt annen måte. La oss håpe at de etter hvert finner veien til Europa.

Hvis California hadde vært en egen nasjon, hadde det vært verdens fjerde største vinprodusent etter Italia, Spania og Frankrike. Her finnes det 4300 vingårder, og de produserer drøyt tre milliarder liter vin, som igjen utgjør 90% av USAs samlede vinproduksjon.

Norge har ikke et veldig stort utvalg av amerikansk vin, men det finnes i dag drøyt 500 tilgjengelige typer på Vinmonopolet. Eksport av vin er ikke spesielt viktig for amerikanerne, da de har et stort og godt hjemmemarked rett utenfor døra. Vi får glede oss over de flotte vinene som er tilgjengelig, og håpe på flere i årene som kommer. For vingårdene drives godt, og det skjer spennende nyskaping i disse fantastiske områdene.

På årets festival er det flere importører som har med seg amerikansk vin. Ta turen innom Smaktorget på Elvarheim lørdag mellom 14.00 – 18.00, kanskje finner du en ny favoritt!

Crystal Cellar IMG 7183 «Crystal Cellar» hos Raymond Vineyards i Napa Valley er noe av det råeste jeg har sett.