Det krydde av folk på Smakstorget på Elvarheim lørdag under Smaksfestivalen. Neste år håper festivalsjef Ingvild Haugbråten å flytte arrangementet til et større lokale og også inkludere lokalmat. Foto: Smaksfestivalen. Det krydde av folk på Smakstorget på Elvarheim lørdag under Smaksfestivalen. Neste år håper festivalsjef Ingvild Haugbråten å flytte arrangementet til et større lokale og også inkludere lokalmat. Foto: Smaksfestivalen.
17 nov
2017

Strålende fornøyd med Smaksfestivalen

Smaksfestivalen 2017 var en suksess. Det er konklusjonen til festivalsjef Ingvild Haugbråten.

Tekst: Ina Øien.

Det er akkurat en uke siden startskuddet gikk for tidenes tredje Smaksfestival i Elverum. Festivalsjef Ingvild Haugbråten har så vidt rukket å roe ned og fått reflektert over årets festival.

– Jeg er strålende fornøyd. Det er veldig morsomt å se utviklingen. Det blir mer og mer folk og flere tilreisende, samtidig som vi ser at en stor andel av de som har vært med tidligere kommer tilbake, sier hun.

– Praktisk talt utsolgt

I år var det 16 forskjellige poster på programmet.

272331 88Festivalsjef Ingvild Haugbråten. Foto: Ottar Strand, Studio Westjordet. – Det var praktisk talt utsolgt. Dekningsprosenten lå på i snitt over 90 prosent, forteller Ingvild.

To av arrangementene som ble utsolgt over en måned før festivalen, var «På hjul med øl og akevitt» med Espen Smith og Gotmar Rustad, og Italiensk Aften på Kafe Øst med Liora Levi. Begge arrangementene hadde 30 plasser.

– Det er flere som spør om vi ikke kan åpne opp for flere. Men litt av tanken med Smaksfestivalen er at det skal være små, eksklusive opplevelser, med noen av de dyktigste fagfolkene vi har i landet på øl, vin og brennevin. Da får man kontakt på en helt annen måte enn om det skulle vært 80 i rommet, forteller Ingvild.

Bra det skjer noe utenfor Oslo

Tilbakemeldingene fra både foredragsholdere og leverandører er positive.

– De synes det er bra at det skjer noe utenfor Oslo, og at folk er kunnskapssøkende på en helt annen måte. Det var to-tre det ikke passet for i år. De har alt sagt ifra at de gjerne blir med neste år, sier Ingvild.

Også publikum har allerede meldt sin interesse for neste års festival.

– Jeg har fått sikkert ti henvendelser denne uka hvor folk spør om de kan melde seg på neste år for å få plass.

Stigende besøk på Smakstorget

Totalt besøkte rundt 700 personer årets Smaksfestival. 200 av dem var på Smakstorget på Elvarheim, hvor man betalte en liten sum for å komme inn, og så kjøpte bonger for smaking hos leverandørene. Til stede var blant annet Altia, Solera, Vingruppen og Braastad Cognac.

– Antall besøkende er stigende. Vi har aldri vært så mye folk som vi var i år. Gjennom disse tre årene har vi variert tidspunkt for Smakstorget litt, men nå tror vi at vi har funnet formen, med klokka 14 til 18 på lørdag. Det skal ikke være et fyllearrangement, men et sted man kan smake mye forskjellig drikke og snakke med ulike leverandører, sier Ingvild.

Neste år håper hun å finne et større lokale, og også involvere lokalmat.

Festivalsjefen er ikke i tvil om at det også blir Smaksfestival neste år.

– Vi har funnet vår form. Noe av det som gjør at vi skiller oss ut er bredden og mangfoldet. Det viser at vi har truffet. Under Smaksfestivalen er det noe for enhver smak.