Jul på Domkirkeodden
07 des
2016

Jul på Domkirkeodden

Ønsker du å komme i skikkelig julestemning? For femte året på rad inviterer Domkirkeodden til Jul i Borggården; julemarkedet som i 2011 startet med et juleverksted og en eventyrstund. Med en publikumsrekord i fjor på 1800 besøkende tyder det på at arrangement stadig er i utvikling.

Tekst: Vigdis Marie Blikkberget. Foto: Domkirkeodden

 

Lukten av brente mandler, knitringen fra bålene, lyden av hest og slede og ikke minst smaken av julegrøt. Kommer du ikke i julestemning nå, ja da er det ikke håp! Søndag 11.desember, fra klokka 12 – 17, inviterer Anno Museum avd. Domkirkeodden til Jul i Borggården. Da forvandles middelalderruinene til et magisk samlingspunkt for både store og små, stemningsfullt innpakket med alt i fra julemusikk til rykende varm julegrøt fra Jomfru Karines vertshus. Ranveig Helene Nordbryhn, ved Domkirkeodden, er hellig overbevist om at den årlige juletradisjonen har kommet for å bli.Utvalg av varer

- Jul i Borggården er ikke bare et julemarked men også en kulturhistorie. En unik mulighet for oss å vise frem museet vårt og alt det har å by på. Vi ønsker at Domkirkeodden skal være et sted man kan komme til, og være. Jul i Borggården er en god representant for akkurat dette, et arrangement som stadig er i utvikling. Bare i år har vi mange nye ting på programmet, forteller Ranveig og fortsetter:

- Siden 2002 har vi hatt som førjulstradisjon å be inn 1. – 4.klassinger til skoleopplegget Barn på  Prestegården. Denne blir en del av Jul i Borggården. Her kan ungene bli med på juleforberedelser som støping av lys, baking av smultringer og pussing av kobber. Alt under regi av Prestefruen, en meget stram dame. Det blir hesteskyss fra inngangen på Domkirkeodden til Løten bygningen hvor forestillingen skjer. Påmelding til Barna i Prestegården skjer i museumsbutikken. Nytt av året er at vi får besøk av Hamar Naturskole som skal bygge snøborg, og Stange og Hamar Husflidslag (Ung Husflid). Du får også muligheten til å lage ditt helt spesielle julekort, hvor du og din familie, kan kle dere opp i antrekk fra 1800-tallet eller fra middelalderen, og bli tatt bilde av. Dette kan jo også være en fin julegave?

 

Det blir med andre ord et tettpakket program og noe for en hver smak under julemarkedet 11.desember. I tillegg kommer de «faste postene» som blant annet baking av Lussekatter og småkaker i den gamle bakerovnen i Drengstuekjelleren, juleverksted på systua i Løten-bygningen, eventyrstund rundt bålet (i år blir det en litt utradisjonell julefortelling), sangleker rundt juletreet og boder med både tradisjonelt kunsthåndverk og middelaldervarer. Museumsbutikken er for anledningen forvandlet til en julebutikk.

- Når mørket faller på avsluttes Jul i Borggården med syngespillet Lussi, skrevet av Tor Karseth.  Her får du møte både den mørke Lussi og den gode Lucia, og være med på overgangen mellom Lussinatt og Solsnudag. Sammen med barn fra langt fram i tida, reiser vi med Lussi bakover i tid, og møter unger som steller i stand til jul en gang for lenge sida, sier Ranveig som håper at mange legger turen innom Jomfru Karines vertshus hvor det serveres julegrøt og saft. Her vil det også bli mulighet, for de voksne selvsagt, å smake på juleølet. For de som er interessert i tradisjonene rundt juleøl og om selve bryggingen, så vil Laila Grastvedt og Arne Robert Eidstuen holde foredrag.

- Vi på Domkirkeodden gleder oss til nok et julemarked i Borggården, og håper du gjør det samme. Velkommen til en magisk førjulstid, sier Ranveig.