Dilla på strikking
08 des
2016

Dilla på strikking

Forskningsinstituttet, SIFO, stilt menn og kvinner i alderen 18 til 80 år spørsmålet om de hadde strikket eller laget et plagg (eller andre produkter) av ull i løpet av de 12 siste månedene. Av et utvalg på 1004 respondenter svart 43 prosent av kvinnene og fire prosent av mennene «ja». De siste seks årene har antall strikkere hatt en enorm økning. Hvorfor det, spurte vi damene hos garnbutikken, Tre Nøster, i gågata i Hamar. 

 Tekst og foto: Vigdis Marie Blikkberget

 

- Hvorfor har strikking blitt så populært?

For det første så er ikke strikking lengre forbeholdt den eldre garde. «Alle» strikker! Selv om det riktig nok var flest kvinner over 60 år som svarte «ja» på undersøkelsen fra SIFO, (63 %), så var prosentandelen ca. 30 i aldersgruppen 18 til 49 år. Vi ser en klar endring i aldersfordelingen av strikkere, også her i garnbutikken vår. En annen ting er at vi har blitt mer opptatt av å produsere ting selv. Eksempel vis er mange opptatt av å lage mat fra bunnen av, brygge sitt eget øl o.l. Denne trenden gjenspeiler seg også i strikking. En egenprodusert gave blir mer personlig. Også kommer vi ikke utenom at mange bruker strikking som terapi, meditasjon og en flukt fra hverdagens stress. Strikking er veldig avslappende.

- Hva er det som er «inn i tiden» å strikke?Garn Bilde 1

Kofter, Marius-genser (i alle fager) og Skappel-genser (i alle varianter). Til barna er det populært å strikke gensere med traktor – eller gravemaskin-mønster. Ellers så er det mange som strikker skjerf, sokker og votter til julegaver.

- Hvilke farger er mest populære, og hva slags garn bruker vi?

I høst/vinter er det blant annet fargene maisgult, rustoransje, lyng og flaskegrønt som dominerer. Flere og flere blir bevist på miljøet og velger økologisk garn som ECOWOOL. I Norge er vi heldige og har tradisjon for at strikkede plagg går i arv, og plagg strikket i ren norsk ull har lang levetid. Detter er også bra for miljøet. De største garnprodusentene i Norge er Raumagarn og Sandnesgarn som har gode produkter og mange fine og populære oppskrifter.

- Har du noen tips til de som vil begynne å strikke?

Ønsk deg en bok om strikking til jul. Strikkebøker har toppet forlagenes toppselgerlister flere år på rad. Ikke gape over for mye med en gang! Selv om du har som mål å strikke en genser, så er det lurt å starte med noe enkelt, som et skjerf. Mange starter med Skappel-genser og går videre til Marius-gensere eller en enkel kofte. Kom gjerne innom Tre Nøster for veiledning, eller bli med på Strikkekafe på Cafe Gravdahl hver tredje onsdag i måneden, fra klokka 18.00 – 20.00.  Vi er en gjeng på en 20 til 30 stykker som møter opp med strikketøyet vårt, og som i en hyggelig atmosfære, utveksler erfaring og kommer med tips og råd til de som trenger det. Å gjøre noe sammen, som både er nyttig og gøy, videreutvikle håndverksmessige ferdigheter. Det er utrolig viktig, og ikke minst er det veldig sosialt!