Et eldorado langs Rondanestien
14 feb
2017

Et eldorado langs Rondanestien

Visste du at Hamar og Hedemarken Turistforening (HHT) har en hyttepark bestående av 20 hytter? Er du i tillegg medlem av Den Norske Turistforening, (DNT), så har du mulighet til å deponere på DNT-standardnøkkel som brukes ved de ubetjente og selvbetjente hyttene. 

Tekst: Vigdis Marie Blikkberget. Foto: Hamar og Hedemarken Turistforening

 

12 ubetjente hytter, 1 selvbetjent, 3 serveringshytter, 1 gruppeutleie, 2 leirsteder og 1 dagsturhytte. Slik ser hytteparken til Hamar og Hedemarken Turistforening ut. Rondanestien, som går fra Oslo i sør til Hjerkinn i nord, binder sammen de fleste av hyttene. Unntaket er Stenfjellhytta, Lageråkvisla, Åkersætra og Skolla.

HHT, som nærmere seg 5100 medlemmer, ser helt klart en økning i antall overnattinger, spesielt på vinterstid. Flere og flere oppsøker skogens ro; enten to og to, i grupper eller en alene. Hytteparken er stadig i utvikling, og den nyeste er Finnsbråten som stod klar i august 2016. HHT planlegger også en ny hytte på Øyungen.

Nedenfor finner du en oversikt over de 20 hyttene til HHT, og et kort utdrag om hver og en av dem. Ønsker du fyldigere informasjon kan du gå inn på www.hht.no eller www.ut.no

Dagshytte (1)

Farmenkoia ligger ved Ilsengstiene. I 2016 ble det bygd en kombinert gapahuk/vedlager og ny utedo. Utmerket nærturmål også for skoler og barnehager.

Serveringshytter (3)

Serveringshyttene er åpne fra kl. 11 når det er vertskap der, og er ikke for overnatting. Fra nyttår er serveringshyttene åpne hver helg til påske, samt hele vinterferien og påsken. Målia er åpen til kl.16 fra februar. Stenfjellhytta holder åpent til kl.17. Lageråkvisla kl.11-16 hele vintersesongen.

Lageråkvisla har åpent lørdager og søndager mellom nyttår og påske, hele skolens vinterferie og påskeuka. Her er det salg av bl.a. vafler, sjokolade, kakao og kaffe. Lageråkvisla er HHTs Barnas Turlag-hytte og tilbyr blant annet; skilek på vinteren. Twintip, langrennsski, miniski og rompeakebrett kan lånes når du er der. Aktivitetskrok inne med spill, tegnesaker, bøker, laftebyggesett mm.

Serveringen på Målia drives av Vang skolekorps. Menyen består av bl.a. vafler, brus, kaffe, te, havresuppe og sjokolade. Fra nyttår er serveringshyttene åpne hver helg til påske, samt hele vinterferien og påsken. Målia kl. 11-15 i januar, deretter til 16. Målia er selve knutepunktet, enten man er fotturist på sommerstid eller skiløper vinterstid. Hytta ligger langs Rondanestien.

Fra nyttår er Stenfjellhytta åpen hver helg til påske, samt hele vinterferien og påsken. Stenfjellhytta holder åpent til kl.17 fra februar. Menyen består av vafler, hjemmebakte boller og kaker, brus, kaffe, te, solbærtoddy, supper, bagetter og lune og varme lunsjretter.

Ubetjente hytter (12)

Ubetjente hytter er låst med DNT-standardlås, men har ikke proviant. Per i dag er det ikke bestilling på ubetjente hytter. Disse hyttene er utstyrt med ved, gass eller strøm til koking, kopp, kar og ullpledd. Du må ha med sovepose og mat.

Når man kommer Rondanestien fra Oslo/Romerike og går nordover, er rekkefølgen på hyttene slik:

Finnsbråten er HHTs nye ubetjente hytte langs Rondanestien. Her er det overnattingsplass til sju personer og en hund (i hundebur). Det er to soverom, stue/oppholdsrom og kjøkken. I soverommet med tre senger står hundeburet plassert. Oppvarming på ved, matlaging på gass og vannpost like utenfor tunet. Låst med DNT-standardnøkkel. Ligger nord i Eidsvoll og sør i Stange kommune.

Gammelsaga ligger i Stange Allmenning langs Rondanestien. Hytta er meget trivelig med kjøkkenbenk, vedovn, bord og stoler. Hytta er låst med DNT-standardnøkkel. For den som vil overnatte er lakenpose eller sovepose nødvendig. Det er sengeplasser til fire til seks personer.

Fløtdamkoia ligger idyllisk til ved Fallåa i Romedal allmenning ca. 3 km nord for Malungen langs Rondanestien. På hytta er det en kjøkkenbenk, bord og et par krakker. I tillegg er det seks senger. Det er også gasskokeapparat og ordinær utrustning. Lakenpose eller sovepose er nødvendig om man ønsker å overnatte. Ute er det et vedskjul og utedo. Bilde 1 ny

Langs Rondanestien på åsen midt mellom Stange og Våler ligger Tingstadkoia. Sovepose er nødvendig (det er puter og ulltepper). Det er helt nye senger og madrasser på hytta, fordelt på tre dobbeltsenger. Et lite rom brukes som hunderom, der står det et bur. På vinteren er det flere muligheter i oppkjørte skiløyper mot Svennebysetra og Opptrekkeren i Våler samt i Romedal allmenning for øvrig. Koia ligger ikke langt fra Pruterud skileikanlegg som Åsbygda IL kjører løypenettet sitt ut fra.

Svartskogkoia er ei trivelig koie av tømmer med malt panel innvendig. Den er bygd omkring 1940 og har to rom, et større for skogsarbeiderne og et mindre for skogvokteren med hjelpemannskap. I tillegg har koia et lite, ulåst rasterom. Koia er utstyrt med madrasser, pledd, propan, kokeutstyr og dekketøy.

Inne på Snippkoia er det en kjøkkenbenk, et bord og et par krakker. I tillegg er det fem senger. Det er også gasskokeapparat og ordinær utrustning. Sovepose er nødvendig om man ønsker å overnatte, det er ikke dyner der, bare fleecepledd. Koia har tidligere stått ulåst men fra juni 2015 er den låst med DNT-standardnøkkel.

Sandfløten ligger langs Rondanestien. Koia er et ypperlig turmål for barnefamilier, da det er en kort gåtur inn fra bilvei. Utenfor koia er det en veldig trivelig bålplass. Turen til Lavåfalla, knapt to km fra hytta, er en spennende opplevelse for liten og stor, her går man gjennom herlig natur! Hytta er et fint turmål på vinteren.

Halgutusveen er ei enkel overnattingshytte i Vang Allmenning. Den er utstyrt med propankokeapparat, vedovn, stearinlys, kokekar, fyrstikker etc. Her finner du også seks senger med ulltepper/pledd. Det er to køyesenger som er doble nede og enkle oppe, med trappestige. Til sammen seks sengeplasser. Sovepose anbefales. Hytta er et fint turmål på vinteren.

Godlidalshytta er en liten jegerhytte/bu som utgjør en naturlig del av hyttenettet på nordre Hedmarksvidda/Ringsakerfjellet. Det fine med denne hytta er derfor alle turmulighetene, sommer som vinter. Du finner ulltepper på hytta, men sovepose eller lakenpose er nødvendig for overnatting. Bilde 2 ny

Åkersætra brukes blant annet som leirsted for skoler, samt for medlemmer i HHT/DNT og andre. Åkersætra består av tre hytter. Den ene er ubetjent. I hytte 3 er det tolv senger. Hytte 3 bestilles ikke, bruk DNT-standardnøkkel. Denne er for vandrere og er utstyrt som en vanlig ubetjent hytte med kjøkkenutstyr, propan og vedovn. Hyttene har køyesenger, vedovn, bord og stoler for kortspill, brettspill og Yatzy. Birkebeinerstien fra Rena til Lillehammer passerer Åkersætra og krysser Åsta i ny hengebru. Dette er en to-dagers tur.

Skolla er Hamar og Hedemarken Turistforenings (HHT) leirsted i Åstdalen og er særlig beregnet for ungdomsgrupper med friluftsaktiviteter. Her er det muligheter for å drive et aktivt friluftsliv med turer til fjells, ski - og vinterturer og elva Åsta renner like forbi. Ett av rommene i "stallen" er utstyrt som en ubetjent hytte og er låst med DNT-standardnøkkel. Der er det seks senger.

Lageråkvisla innenfor Gåsbu i Hamar har både en koie (ubetjent overnattingshytte) og en serveringshytte. Koia er godt egnet som turmål for barnefamilier, både sommer og vinter. Låst med DNT standardnøkkel. Brisker med madrassplass til sju personer liggende. Det går fint å overnatte hvis man har med sovepose. Det ligger puter og tepper i plastkasser under briskene. Koia egner seg veldig godt til dagsturhytte. Elektrisk strøm og enkelt matlagingsutstyr. På vinteren må man smelte snø til vann, på sommeren er det kran på veggen på serveringshytta.

Selvbetjent (1)

Selvbetjente hytter er låst, med proviant.

Målia er en innredet eldre koie, fullt utstyrt med sengetøy, men lakenpose er obligatorisk (eventuelt sovepose). Godt egnet til overnatting for barnefamilier. Det er kokemuligheter med propan og belysning basert på solcellestrøm. Det er to soverom med fire senger i hver (ett av disse rommene har hundebur for firbente turvenner) - de to siste sengene er i stua. 

Bilde 4 ny

 

Ubetjent leirsted (2)

Skolla er særlig beregnet for ungdomsgrupper med friluftsaktiviteter. Den består av et hovedhus, en "stall" med tre soverom, et lagerhus for tre kanoer (og kanotraller) og to små lagerrom for utstyr, samt en stor laftet lavvo med sitteplass til omlag 40 personer. Det er utstyr til ulike aktiviteter inne i en av bodene, bl.a. stylter, baller, terninger og aktivitetsbeskrivelser. Ett av rommene i "stallen" er utstyrt som en ubetjent hytte og er låst med DNT-standardnøkkel. Der er det seks senger. Hovedhuset på Skolla er låst med spesialnøkkel og må bestilles på forhånd på HHT-kontoret. Hytta kan brukes hele året og man kan kjøre helt fram.

Åkersætra har bilvei helt fram som er åpen hele året. Ute er det en stor bålplass og gode sittebenker/bord, volleyballbane, et lite tjern og en bekk hvor det er populært å leke for de minste. Kanopadling på Åkersætertjernet, eventyrsti, orienteringsløyper, natursti langs Åkersætrarunden, fisking, bading, fotturer, skilek, snøhulegraving, orientering og førstehjelp – listen over aktiviteter som tilbys her er lang. Hyttene har køyesenger, vedovn, bord og stoler for kortspill, brettspill og Yatzy.  Hytte 3 står låst med DNT-standardnøkkel. Bilde 5 ny

Utleiehytte (1)

Stouslandhytta har egen nøkkel og denne må hentes og leveres i HHT-butikken. Hytta, som har sengeplass til 20, egner seg godt til samlinger for voksne f. eks personalsamlinger/møter, jubileer, slektstreff og lignende hvor man kan kombinere turer på ski eller beina med hyggelige måltider innendørs og utendørs. Det er nydelig utsikt utover Hedmarksvidda og god hyttestemning. Stouslandhytta er den opprinnelige serveringshytta. Den var utleid til Hamar Røde Kors hjelpekorps i 40 år. Stouslandhytta ble rehabilitert i 2014 og 2015.