Hund som terapi - de gode øyeblikkene
30 mar
2017

Hund som terapi - de gode øyeblikkene

Hunden er menneskets beste venn, sies det. På Stange helse – og omsorgssenter er de ikke i tvil.

Tekst og foto: Vigdis Marie Blikkberget

 

På adressen Dr. Thorshaugsveg 25 ligger Stange helse – og omsorgssenter. Det består av fem avdelinger med til sammen 104 plasser. En av dem er skjermet avdeling for personer med demens, avdeling 5. Her jobber over 50 ansatte, og Billy. Ut i fra navnet å bedømme kunne Billy godt ha vært en sykepleier, men det er han ikke. La meg få presentere en 50 kilo tung «herremann» fra Voss, snart 1 år og av rasen Berner sennen.Web 1

Billy eies av Mariell Nordli Kristiansen som er sykepleier, og som også jobber på Stange helse – og omsorgssenter. Mariell og Billy er det man kaller en terapihundsekvipasje. I alle fall er målet å bli det, men veien til en godkjent terapihundutdannelse er kostbar og krevende. Utdanningen som Mariell og Billy ønsker å ta er gjennom Anrozoologisenteret på Ås, og heter Dyreassisterte intervensjoner. De første tre kursdagene har kun fokus på hundfører. Da lærer man hvilke innvirkninger dyr har på mennesker. Deretter følger kursdager med hund; skriftlige eksamener for hundefører og mentaltest for hund. I tillegg må hund og fører trene mye på egenhånd.  Avdelingssykepleier ved Stange helse – og omsorgssenter, Maren Johansen Haugerud, gjør alt hun kan for å søke etter midler slik at Billy og Mariell så fort som mulig kan starte på utdanningen de drømmer om. Web 3

- Forskning viser at bruk av terapihund på institusjoner for eldre og mennesker med demens har god effekt. En terapihund engasjerer, får frem minner, latter og glede. Den skaper trivsel, og man har også sett at det lindrer uro og depresjon. Flere av pasientene har fått økt matlyst, og i noen tilfeller har man redusert bruken av medikamenter, til fordel for miljø – og dyreterapi. Det er med andre ord ikke noe nytt vi prøver å gjennomføre her ved Stange helse – og omsorgssenter, sier Maren.

Maren har lenge hatt lyst til å bruke dyr i terapisammenheng. I fjor anskaffet helse – og omsorgssenteret seg kaniner. Til sommeren kommer det høner. Men det var under jobbintervjuet med Mariell, for ca 1/2 år siden, at drømmen sakte men sikkert ble til virkelighet. Mariell hadde også vært inne på tanken om å bruke sin firbeinte venn, Billy, i terapisammenheng.

- Jeg har vokst opp med rasen Berner sennen, og vet hvor snille og godlynnet de er. Billy er riktig nok bare en unghund enda, både ivrig og lekelysten, men han begynner allerede å ta oppgaven på alvor. Han har lært seg å sitte pent ved siden av pasientene, slik at de kan klappe ham. Og så har han lært at det er strengt forbudt å gå på kjøkkenet – samme hvor fristende det måtte være. Jeg har med meg Billy på jobb nesten hver dag. Pga hensyn til allergi, pasienter som ikke liker hunder og Mattilsynets regler om rene soner, har Billy et begrenset sted hvor han kan bevege seg på avdelingen, sier Mariell som samtidig vil rette en stor takk til Maren som legger til rette for å ha hund på arbeidsplassen:

- Når jeg ikke har med meg Billy ute i avdelingen, ligger han på kontoret til Maren. Det er neppe alle sjefer som hadde akseptert dette. Jeg vil også takke mine kollegaer for hvor godt de har tatt i mot Billy og meg.

For noen er det kanskje vanskelig å se for seg at en 50 kilos hund kan forvandles til en terapihund. En Berner sennen er riktig nok stor, men den har et jevnt og rolig temperament. Den er selvsikker, oppmerksom og modig, og veldig lærevillig. Enkel å ha i hus er den også. Den er vaktsom, men hengiven overfor folk den kjenner. Billy passer perfekt til oppgaven som terapihund, mener Maren: Web 2

- Det er utrolig hvordan en hund kan være med å motivere, om det bare er til en gåtur i gangene. Billy gir pasientene selvfølelse med gjenkjennelsesgleder som skaper de gode øyeblikkene. Det er rørende å se hvordan Billy blir mottatt, og hvor etterspurt han er når han ikke er på jobb. «Min gode venn», blir han ofte omtalt. Vi ser virkelig effekten av arbeidet med å bruke dyr aktivt og målrettet som en del av den systematiske miljøbehandlingen for personer med demenssykdom. Og vi er glad for å kunne spre våre erfaringer slik at flere kan få glede av det!