«Møt påskehøytiden med gult og grønt»
03 apr
2017

«Møt påskehøytiden med gult og grønt»

Bli med til Simenstad Gard og la deg inspirere av fargerik mat på gardskjøkkenet til vertinne Brit Skurdal Braastad. 

Tekst og foto: Vigdis Marie Blikkberget

 Brit Skurdal Braastad har vært lidenskapelig opptatt av mat hele livet. Hun er utdannet kulturhistoriker, arbeidet som lektor, NRK-journalist, innen reiseliv og informasjon, og var leder for det første Prøysenhuset. Men mat, gjerne som en del av en kulturopplevelse, har alltid ligget hennes hjerte nærmest. 

Vertinne som byr på seg selvSimenstad Bilde2 webLam til påske har blitt en god tradisjon her i landet. Norsk lam er en råvare i verdensklasse. Foruten å være en påsketradisjon med religiøse røtter, har det blitt en delikatesse som flere og flere setter pris på å få servert. Ps: en lammestek er faktisk ikke så vanskelig. Brit bruker alltid langtidssteking og urter fra kjøkkenhagen.

Hun elsker å være vertinne. Enten det er når Simenstad Gard arrangerer store selskaper for bedrifter, organisasjoner og privatpersoner, eller når familien Braastad samles rundt middagsbordet. Brit er i sitt ess når hun kan glede andre med velsmakende måltider og menyer - i følge med fortelling. Simenstad Bilde1 webDuften av varm, nybakt kringle gir en deilig følelse helt inn i sjelen. Visste du at appelsin ikke bare er dekorativt å pynte med, men egner seg også veldig godt i gjærbakst? Kringle med appelsinfyll er himmelsk, og lokker helt klart frem påskestemningen. Brit fyller påskekringla med smør, marsipan, hakkede mandler og appelsin.

- Det er viktig at maten, og pynten, har tilknytning til stedet og sesongen. Her på gården lager vi all mat fra grunnen av. Da har vi full kontroll over det som blir servert, og kan la oss inspirere av årstidene. Jeg opplever at om en bor på gård, kan det være lettere å leve i nuet og nyte dagen når en er opptatt av årstiden, smiler Brit som har grønn Gourmet sertifisering. Grønn Gourmet er økologisk, sunn, fargerik og overraskende mat. Det kan være som tilbehør til kjøtt eller fisk eller rene vegetarmenyer. Urte - og kjøkkenhagen er en viktig del av konseptet. Simenstad er en kjøttgard med mye godt kjøtt å by på, men «en fullkommen middag bør også ha med mange og fargerike grønsaker», mener Brit.

Gult og grønt gir liv

Brit gleder seg til å pynte huset til påske, og starter gjerne forberedelsene i god tid før høytiden. I tradisjon tro tar hun inn skjeggprydede kvister fra fjellbjørk. I åkerkanten finner hun gåsunger som blir drevet fram. For Brit er påskepynten like viktig som julepynten. Det skal være pyntet, men ikke for mye. Mat er ofte en del av pynten; dekorerte brød på langbordet og egg kokt i løkvann er plassert i gule boller. Utenfor døra har hun fylt de staselige svarte urnene med appelsiner. Da det kommer til maten er ingen ting overlagt tilfeldighetene.Simenstad Bilde3 webIngen ting er som lukten av nybakt brød. Spesielt godt er det å få det servert til frokost. I Norge har vi ikke egne påskebrød som i katolske land, men har tradisjon for å skaffe tilveie godt brød til påskeferien. På Simenstad fyres det derfor opp i bakerovnen, og i palmehelga kan folk komme innom og kjøpe påskebakst.

- Den skal være fargerik og ikke minst pent å se på. Skuemat, som jeg kaller det. Huset skal lukte av nybakt brød fra bakerovnen, urter fra kjøkkenhagen på toppen av lammesteika, og gjærbakst eller små konfektkaker med en eim av appelsin, sier Brit.

Personlig preg

Verdivalg er viktig for Brit, og det gleder henne å se at bondekjøkkenet vinner mer og mer fram. Hun føler seg heldig som bor i Mjøsområdet, et distrikt som bugner av lokalmat og hvor Mjøsgårdene forvalter smaken av Innlandet. Hun mener vi med stolthet skal videreføre en håndbåren kunnskap skapt gjennom generasjoner. Brit er ikke redd for å tørre eksperimentere. «Ta utgangspunktet i tradisjonsmat og bygg videre med ditt personlige preg», er oppfordringen fra gardsfrua som føler jeg privilegert som får drive med det hun gjør – hver dag, hele året:Simenstad Bilde4 webEn suppe er både lettvint å lage og godt å spise etter en skitur. Her har Brit laget en grønn suppe med mange forskjellige urter. Har en ikke sommersmaker fra kjøkkenhagen, anbefaler Brit spinat, Godt med fløte må til i slike supper og selvfølgelig kokte egg.

- Det motiverer meg å se at flere og flere finner gleden og forståelsen av god mat. Folk er blitt så matinteresserte, og jeg har mang en matprat med gjester på gardskjøkkenet. Det å dele kulturarv og matglede gir mening i livet mitt, avslutter Brit.

 

 

 

En levende gård

Navnet Simenstad er fra vikingtida, men gården er mye eldre. Det har bodd mennesker her siden det ble fast bosetning ved Mjøsa.

Simenstad Gard er på 2500 dekar totalt. Det er en levende gård i full drift. Her dyrkes korn og gras, og det er godt med beiter, utmark og skog. Seks husmannsplasser hører til, og du kan bo på en av plassene, idylliske Snekkerstua, som ligger 1 km ovenfor garden. I fjøset er det rundt 70 dyr med stort og smått, kjøttfe og det som kalles ammekyr. Kalvinga foregår ifra fra mars og utover. Simenstad Bilde7 webI påsken er det trivelig med kaffegjester. På Simenstad Gard finner Brit fram de gule koppene og lager kaker og konfekt som kler påskehøgtiden. Gode smaker med marsipan og sjokolade brukes i desserter og bakst. Appelsin og sitron er den gule tråden i påskematen, og ikke å forglemme i selve påskeaperitiffen; den solgule påskepunsjen som alle gjester skal få smake.

Vertinne Brit har lidenskap for mat og raus omsorg for gjestene. Bonden Gisle, som eier og driver gården, steller godt med dyr og jord, men kan også ta på seg finskjorta og by gjestene på en Braastad Cognac.

Simenstad er et eldorado for kulturinteresserte. Simenstad Gard har alt; vakre, originale dekorasjonsmalinger i stasstuer og saler, møbler som har fulgt gården, og staselige vedovner og ildsteder. Og de har vertskap som gleder seg over å kunne dele kulturarven med andre. Brit og Gisle Braastad tar imot gjester året rundt og ønsker varmt velkommen til selskap i 1700 – talls bygninger med sjel og atmosfære.