Fulgte penselkompasset
19 mai
2017

Fulgte penselkompasset

Hun utfører alle former for malerarbeid, på alle typer underlag. Hun har blant annet forgyllet speilene i festsalen på slottet, og restaurert og gjenskapt orginal dekorasjonsmaling på Hovelsrud gård. Det sistenevnte var en av grunnene til at eierne vant EU’s kulturminnevernpris, den høythengende Nostra award i 2014. Anne Louise Gjør oser av yrkesstolthet. Derfor var det ekstra stas da hun i mars i år ble verdsatt med Fortidsminneforeningen i Hedmark sin Vernepris for 2017.

Tekst: Vigdis Marie Blikkberget. Foto: Privat

 

Ådring, dekormaling, marmorering. Hun kan det meste. Anne Louise Gjør har jobbet som malermester i 25 år, og er unik i faget sitt her i distriktet. Hun har alltid likt å jobbe med hendene, og tok derfor yrkesfag etter videregående skole. Det var her hun for første gang ble presentert for sprøytemaling. Skeptisk i begynnelsen, men fra dette bare fortsatte det.

- Jeg fikk først lærlingplass på Lillehammer. Da dette firmaet gikk konkurs før OL i 1994, fortsatte jeg opplæringen min hos malermester Peter Meusburger. Han bodde i Odda, så da flyttet jeg til Vestlandet. Peter og jeg møttes under restaureringen av Kulturhuset Banken før de olympiske leker på Lillehammer, forteller Anne Louise som i tillegg til å ha svenneprøve og mesterbrev, har studert ved Teknisk Fagskole i Danmark, kunsthistorie UiB og statsstipendiat for malerfaget på Maihaugen. Hun har også vært ansatt ved Norsk Folkemuseum.

Aldri arbeidsledig

Med over 20 år i faget har Anne Louise opparbeidet seg bred og variert kunnskap. Hun har aldri søkt etter jobbene, de har kommet til henne. Spisskompetansen ligger innen restaurering og dekorasjonsmaling. Det å finne igjen gamle mønstre, og bringe dem til liv igjen, er noe Anne Louise synes er det mest spennende med arbeidet. Yrkesstolthet, i tillegg til tradisjonsrikt og solid utført håndverk, gjør at hun veldig ofte får jobbene som ingen andre får til. Hun jobber både innendørs og utendørs, og rekonstruerer alt i fra teatre, museer og gamle trekirker til ærverdige gårder og hus. Restaurering og rehabilitering av hovedbygningen og sidefløyene på Hovelsrud gård på Helgøya, er noe hun husker spesielt godt.

- Det hender jeg får spørsmålet om jeg ikke går lei jobben min. Det kan jeg med hånden på hjertet svare nei på. Ingen dag er lik. Det er også tungt arbeid, og det tyngste er grunnarbeid som sliping og skraping, for å få frem detaljene. Jeg får virkelig brukt kroppen min, og det tror jeg er sunt. Dagens mennesker i vårt samfunn bruker kroppen alt for lite. Vi lar latskap og penger styre oss litt for mye, og kjøper ferdig hugget ved, leier inn hjelp til husvasken og lar maskiner gjøre rutinearbeidet for oss. Jeg mener vi må tilbake til det gamle, slå et slag for håndverkeryrkene, sier Anne Louise. For henne blir yrket også en form for meditasjon, siden oppgavene krever full konsentrasjon og presisjon, samtidig som det går på rutine. - Det gir muligheten til å la tankene fly, smiler Anne Louise.

Eget firma

I 2012 flyttet Anne Louise tilbake til Hamar og startet eget malerfirma. Oppdragene har vært mange, med hovedvekt på Hedemarken og Østerdalen. Hun er nettopp ferdig med kongerommet på Elverum Folkehøgskole, og et prosjekt på Balke på Toten. Da hun flyttet tilbake til Hamar kjøpte hun seg et hus, fra 1915, ved Domkirkeodden. Et skikkelig oppussingsmareritt for noen, men en spennende utfordring for Anne Louise. Flere burde gjøre det samme, mener hun bestemt:

- Før i tiden bygde man hus med enkle materialer som tre, tegl og mur, jern og linoljemaling som hovedingredienser. Byggene ble bygget for å stå, uten holdbarhetsdato. Dagens byggestandard har levetid på 40 – 60 år. Byggematerialer som tidligere bestod av 5 – 6 bestanddeler, hvor alle levde og pustet, er i dag byttet ut med plast, akryl, skum, silikon med mer. Usunne hus, vil jeg kalle det.

Verneprisen

I mars i år fikk Anne Louise Fortidsminneforeningen i Hedmark sin Vernepris for 2017. Prisen gikk også til tømrer Henning Søndmør fra Engerdal. Kunngjøringen skjedde på lagets årsmøte. Prisen fikk hun 7. mai på Hovelsrud gård. De to ble valgt ut blant åtte nominerte. De godt begrunnede forslagene var sendt inn av foreningens medlemmer.

- Det var veldig gøy å få denne prisen, og morsomt at styret valgte å sette ekstra fokus på håndverkerfaget. Det gjøres mye bra innsats med bygningsvern i Hedmark. Flere og flere blir mer bevisste på å restaurere og bevare det gamle, og legger ned mye tid og penger for å få de beste resultatene. Som malermester og restaureringshåndverker jobber jeg med flere hundre år gamle materialer og overflater. Det varmer meg i hjertet å se at ved å behandle gammelt treverk, kan det stå like fint i hundre år til, smiler Anne Louise.

 

Anne Louise Gjør utfører alle former for malerarbeid, på alle typer underlag. Alt fra linolje, kalk og komposisjonsmalinger, til moderne vanntynnbare akryl- og lateksmalinger. Generelt malerarbeid, restaurering, linoljemaling, ådring, marmorering, sjablong, lasurer, strekdekor, frihåndsdekor, retusjering, forgylling, tapetsering, blanding av eksakte farger, maskinpapir, strekking av strie og rådgiving.