Korps» - et blikk inn i den norske folkesjela
19 mai
2017

Korps» - et blikk inn i den norske folkesjela

46 korps og tusen musikere går til scenen da Teater Innlandet setter opp forestillingen «Korps». Resultatet kan du se i Hamar kulturhus 20.oktober.

Tekst: Vigdis Marie Blikkberget. Foto: Vigdis Marie Blikkberget og Teater Innlandet

 

- Det er kanskje det mest ambisiøse samarbeidsprosjektet vi har hatt, sier teatersjef Janne Langaas. Hun snakker om teaterforestillingen «Korps» som har premiere i Hamar kulturhus 20.oktober, og som etter dette skal ut på turné frem til 25.november.

Sist høst sendte nemlig Teater Innlandet ut invitasjon til alle korpsene i distriktet. Her søkte de etter deltakere til forestillingen «Korps». Forestillingen skal spilles på 23 scener rundt om i Innlandet, og de musikalske innslagene skal korpsene stå for. Responsen var stor, og til slutt satt Teater Innlandet igjen med 46 korps som gjerne ville være med på prosjektet. Hvorfor så mange sa ja, tror Janne skyldes at det bor så mye stolthet og dugnadsånd i alle som er involvert i et korpsmiljø.

Nytt samarbeid med Nærum

«Korps» er skrevet av Knut Nærum. Han var ikke sein med å svare «ja» på forespørselen om han ikke kunne tenke seg å skrive en forestilling med utgangspunktet i korpsmiljøet.

- Knut har vi samarbeidet med tidligere i forbindelse med «Willie Nelson kjente mor mi». Knut ser detaljer med et skråblikk uten å gjøre narr eller henge ut noen. Vi visste at han kom til å løse oppgaven med sjarm og et stort hjerte. Det kommer veldig godt frem i manuset, sier Janne som legger til at det i tillegg er laget en marsj skreddersydd for forestillingen. Denne er laget av Øivind Roos og heter «Teater Innlandets Marsj».

To skuespillere, ni roller

Skuespillerne i forestillingen er Tom Styve og Ida Holten Worsøe, som blant annet har spilt sammen i Øystein Sunde-forestillingen «Det året det var så bratt». Ida og Tom spiller korpstenåringer som prøver å bli kjærester, men de har også flere rollefigurer som skildrer miljøet rundt korpslivet. Som blant annet den entusiastiske korpslederen, foreldrene som ikke ønsker at barna skal være med i korps i frykt for å måtte delta i dugnadsarbeid og naboen som «hater» at barna øver på instrumentene sine.

- «Korps» handler om livet rundt og i et korps, og er et godt bilde på det lokale Norge. Det er nok mange som vil kjenne seg igjen i rollefigurene eller i situasjonene som utspiller seg, smiler Janne som selv har spilt 10 år i korps, og som synes korps er noe av det mest norske hun kan tenke seg.Web 2Tangen Skolekorps med dirigent Kåre Nordseth

Premiere på Hamar

To eller tre korps samarbeider på de fleste spillestedene, avhengig av påmelding og geografi. De fleste korpsene spiller én forestilling, hvor de bidrar med musikk fra sitt eget repertoar basert på en «ønskeliste» fra teateret. Den lokale dirigenten får stikkord av skuespillerne når musikken skal spilles. På denne måten blir det 26 forskjellige forestillinger, med hver sin musikk framført av korps med forskjellige besetninger og nivåer. Planen er at hvert enkelt korps sitt hjemsted skal få besøk av forestillingen. Stange skoles musikkorps, med dirigent Merete Høgset, og Tangen Skolekorps, med dirigent Kåre Nordseth, skal stå for bidraget til premieren i Hamar kulturhus. Sistnevnte er fast ansatt på Teater Innlandet som multitekniker og lysdesigner, og følger forestillingene i produksjon frem til première og ut på turné. Han er også kontaktperson mellom teateret og alle de 46 skolekorpsene som er med i forestillingen.

- Premièrekorpset skal også være med teateret på noen prøveforestillinger før turneen starter. Dette fordi hele produksjonen, regissør og skuespillere trenger å øve med alt tilstede. På de andre spillestedene gjør vi én generalprøve samme dag som forestillingen. På Hamar blir det to forestillinger i Kirsten Flagstad-salen i tillegg til premieren på Teater Innlandet Scene: 23.november med Ottestad skolekorps og Vang skolekorps, og 24.november med Hamar Jente- og Guttemusikk, forteller Kåre og legger til:

- Tangen Skolekorps gleder seg veldig til forestillingen, og jeg får mange kommentarer fra alle de andre korpsene som også gleder seg til dette! Det er alltid morsomt og spennende å gi skolekorpsene nye spillemuligheter på andre arenaer, så lenge det gjøres med en god musikalsk tanke. Jeg syns teatersjef Janne Langaas og manusforfatter Knut Nærum har truffet blink med hele idéen, manuset og opplegget. Det blir veldig spennende å se hvordan resultatet til høsten blir, men alt lover godt!

Inviterer alle inn i salen

Teater Innlandet leter stadig vekk etter ideer som gir gjenklang hos publikum. Noen ganger henvender de seg til en smalere del av befolkningen, andre ganger åpner de dørene og inviterer alle inn i salen. «Korps» er nettopp en slik forestilling, sier Janne:

- Det er viktig å presisere at dette er en teaterforestilling, ikke en korpskonsert. Men, ved å blande disse to utrykkene mener jeg vi har klart å komme frem til noe veldig spennende. Vi håper det blir en stor opplevelse for publikum og ikke minst for alle korpsmusikerne.