Camilla og Edvin i terapibassenget i Ankerskogen svømmehall. Camilla og Edvin i terapibassenget i Ankerskogen svømmehall.
29 nov
2017

Et flott lavterskeltilbud for barn og unge med revmatisme, muskel og/eller skjelettproblemer

I Norge har over 1500 barn og unge under 18 år en revmatisk sykdom. Hvert år får 150 nye barn en revmatisk diagnose. Det kan være vanskelig å se hvem som sliter med plagene.  - Derfor er det viktig å avkrefte myten om at revmatisme bare rammer eldre mennesker, sier Rune E. Skjønsberg; bassengtrener og likeperson for BURG Hedmark. 

Tekst: Vigdis Marie Blikkberget Foto: Privat.

 

Hver onsdag, mellom klokka 19 og 20, treffes Edvin (10), Trym (12) og Camilla (15) i terapibassenget i Ankerskogen svømmehall. Da er det tid for lek og moro, men også trening og alvor for de tre jevnaldrende barna som alle har muskel og/eller skjelettplager. Treningen har primært fokus på økt bevegelighet og styrke, og tilpasses etter behov, ønsker og nivå i tett dialog med deltakerne. Det er forsket mye på, og bevist, at smerte og stivhet i forbindelse med ledd – og muskelplager blir mindre ved trening i varmebassengt. Bassengtrening er en fin treningsform som passer for de fleste, hvor motstanden i vannet utnyttes som belastning i styrketrening. Rune webRune E. Skjønsberg under en trening i terapibassenget.

Mennesker med revmatisme og/eller muskel og skjelettplager opplever svært ofte at problemene blir mindre ved regelmessig fysisk aktivitet. Lavterskeltilbudet i Ankerskogen svømmehall krever ingen diagnose, kun en badebukse/badedrakt og et håndkle. Inngangsbilletten og treningen betales av BURG (Norsk Revmatikerforbunds barne- og ungdomsgruppe). Det eneste som kreves er gyldig medlemskap i BURG, og innmelding kan ordnes ved første oppmøte. Foreldre og foresatte er også velkomne til å delta i bassenget så lenge det er plass, men disse må selv stå for inngangsbillett. Ankerskogen har flere forskjellige billettyper, bla enkeltbilletter, klippekort og abonnement, sier Rune som siden våren 2017 har vært leder for den lille svømmegruppa i Ankerskogen.

Første gang Rune kom i kontakt med lavterskeltilbudet var i 2016. Da begynte sønnen Edvin med bassengtrening. I tillegg til manuellterapibehandlinger og fysioterapi, ser Rune at treningen i terapibassenget har hatt en positiv innvirkning på Edvins ledd- og muskelplager. Nå håper han enda flere skal få øynene opp for tilbudet:

- Det kan være vanskelig å se på et menneske at de har revmatisme. En revmatiker trenger ikke være en gammel mann. Det kan også være et barn. For at sykdomsforløpet skal kunne bremses, må det fanges opp tidlig. Alt for mange vet dessverre alt for lite om hva slags hjelp og rettigheter den som har fått sykdommen, eller de pårørende har. Jeg husker selv hvor rådvill jeg var når jeg fikk påvist leddgikt. Det er dette vi som forening må gjøre noe med. Vår oppgave blir å ufarliggjøre sykdommen, og den beste måten vi kan gjøre dette på er å bli mer tilgjengelig og synlig som organisasjon. Vi må ut og informere, sier Rune som i tillegg til å være leder og bassengtrener også er kurset og godkjent likeperson. Camilla Skogen web- Årstiden vi går inn i er en utfordring for alle med muskel- og skjelettplager. Leddene blir stive og vonde, og trening i varmt vann kan bedre hverdagen. Det er ikke mange terapibasseng i området vårt, og det tilbudet vi gir medlemmer i BURG er unikt. Treningen passer alle, og alle blir tatt godt imot, sier BURG-kontakt i fylkesstyret i Hedmark, Camilla Skogen.

En likeperson hos BURG har selv en revmatisk sykdom eller har et barn med sykdommen. Likepersonsarbeidet i BURG handler om å dele erfaringer og opplevelser, og gi informasjon om hvor du kan få hjelp. Både før og etter bassengtreningen er Rune tilgjengelig for å svare på spørsmål det erfaringsmessig er mange av rundt teamet. En likeperson har selvsagt taushetsplikt.

- Mange opplever at i møte med andre som er i «samme båt», så gjenvinner de kontrollen over sin egen situasjon. Og det er dette vi ønsker med bassengtreningen; skape et miljø hvor barn og unge kan komme sammen, ha det gøy og utføre en aktivitet på egne premisser. Vi følger skoleruta og holder det gående frem til jul. Etter nyttår er vi i gang igjen, og forhåpentligvis så har flere barn og unge med behov for bassengtrening kommet til. Ta kontakt med oss om du har spørsmål, eller vil bli med i Ankerskogen, sier Rune.

 

 

BURG er Norsk Revmatikerforbunds barne- og ungdomsgruppe. Interesseorganisasjonen jobber blant annet for å bedre situasjonen for barn og unge med revmatisk sykdom og deres familier, spre informasjon og bedre behandlingstilbudet i barnehager og skoler.

BURG har fylkesgruppe eller kontaktperson i alle fylker og arrangerer aktiviteter lokalt og nasjonalt. BURG-kontakt i fylkesstyret i Hedmark er Camilla Skogen. Hun er å treffe på 924 92809. Man kan også kontakte Rune E Skjønsberg på 977 99200 hvis det er noe man lurer på. Husk; det finnes ikke dumme spørsmål!

Vil du vite mer om Norsk Revmatikerforbund eller BURG? Gå inn på nettsidene www.revmatiker.no og https://www.revmatiker.no/barn-og-unge/