Afternoon tea på Simenstad
30 nov
2017

Afternoon tea på Simenstad

- Jeg er glad i temaselskap og har hatt mye av det gjennom årene, fra Prøysen til Downton Abbbey, til operamiddager og årstidsfester. Jeg synes det er spennende å gå inn i en tidsperiode, og å presentere mat, pynt, litteratur og musikk som hører til. Hvorfor nå min interesse for det engelske? Jeg antar det startet med litteratur, smiler Brit Skurdal Braastad som ønsker oss velkommen til Afternoon tea på Simenstad med glamour.

Tekst og foto: Vigdis Marie Blikkberget.

 

Brit Skurdal Braastad lar seg fascinere av England. Det har hun gjort de siste 20 årene.
For Brit er England ensbetydende med eleganse, stil og kvalitet. Engelsk film, og ikke minst krim fra Agatha Christie, skal ha mye av «skylda». Landsbyene, hagene, klærne til Miss Marple, stemningen i huset hennes med de tett møblerte rommene, blomstrete tapeter og lav takhøyde med synlig bindingsverk. Serien Downton Abbey, fra tiårene mellom 1910 og 1930, er en soleklar favoritt.

– Jeg lar meg begeistre over engelskmennenes interesse og stolthet over kulturarv enten det er skjeve små landsbyhus eller herskapshus. Det engelske kjøkkenet er kanskje ikke det mest berømte, men skikken med afternoon tea er sjarmerende, sier Brit som i vertskapsrollen på Simenstad Gard gjerne byr på afternoon tea året rundt for gjester som vil stase seg opp og feire livets store dager.

Kanskje også en idé å ta med seg til jul? I romjula blir det ofte sen middag. Dermed er det plass for et mellommåltid. Det fine med afternoon tea er at alt står klart på bordet til gjestene kommer, og som vertskap kan man slappe av og nyte mat og samvær.

I forbindelse med skikken afternoon tea, blir fingermaten og kakene gjerne lagt på etasjefat. Det å bygge opp flere nivå på bordet gir en fin effekt. Ta fram stett-fatene og tenk høgdeforskjeller. Fingermaten nederst og kakene på toppen, oppfordrer Brit som her gir deg noen tips til hva og hvordan du kan lage din egen afternoon tea hjemme hos deg:

 

Bilde 1 webEngelskmenn er glad i paté. Postei eller paté er malt farse av kjøtt, fisk eller innmat. Paté har som regel grovere struktur enn postei og kan serveres både kalde og varme. Brit liker å lage paté i sin AGA-komfyr som virkelig er et bilde på England. Bilde 2 webChristmas Cake er en herlig fruktkake, med tørket frukt og nøtter, dynket med sherry. Den kan gjerne bakes nå og legges til modning fram til jul.                   Bilde 3 web- Engelskmennene bruker hvitt, fint brød, lager sandwich og skjærer vekk skorpa. Tenk firkant og så oppdeling av trekanter igjen om du vil ha det på engelsk vis. Jeg synes hvitt brød kan bli litt kjedelig, så derfor velger jeg heller mellomgrovt, forteller Brit.

 

 

 

Bilde 4 a web- Kokosmakroner er min favoritt, og da har vi også en glutenfri kake å tilby gjestene. De lyse kakene er de engelske, men sett fram det du har, gjerne pepperkaker også, sier Brit.                  Bilde 4 b web"Mors serinakaker".

 

Bilde 5 webTrifle er en klassisk, engelsk juledessert. Dette er en lagdelt dessert som inneholder kake dynket med edle dråper og fylles med frukt, syltetøy, vaniljekrem og pisket krem. Brit bruker sukkerbrød i bunnen og monterer alt i en vakker glassvase.                                             Bilde 7 webI England er det mest vanlig med svart te, gjerne med melk i. En norsk tradisjon er te-knikt, som det hette før i tida. Dette kan være en annerledes drikk ved festlige anledninger.   Bilde 6 webBrit ønsker velkommen til selskaper i de staselige hovedbygningene på Simenstad med vakker dekorasjonsmaling. Hun er glad i å kunne ta fram finstasen. Etasjefatene, kandelabrene og sølvbrettene kommer til sin rett. Og hun elsker anledninger vertinnen sjøl kan lufte ballkjolen.