Åpner kafé i tilknytning til gårdsbutikken
08 okt
2017

Åpner kafé i tilknytning til gårdsbutikken

Opplæringstilbudet for unge funksjonshemmede, Grobunn, starter med kafé og landhandleri. Målet er å synliggjøre det gode arbeidet som gjøres på gården, og ikke minst gi besøkende en minnerik opplevelse.

Tekst og foto: Vigdis Marie Blikkberget

 

På gården Frenning Vestre i Stange ligger Grobunn; et helhetlig døgntilbud for ungdommer/unge voksne med utviklingshemming. Her tilbys et unikt opplærings-, bo – og sosialtreningsprogram i samarbeid med Helsepedagogisk Steinerskole på Hedemarken.

Fra butikk til Landhand & KaféBilde 2 webGrobunn-lærlingene, Silje Simensen, og Ketil Andre Einrem, skal hjelpe til i både landhandleriet og kafeen. De gleder seg veldig til å komme skikkelig i gang.

Det har i flere år vært en økologisk butikk på Grobunn med et stort utvalg av tørrvarer, egenprodusert saft og syltetøy, fantastiske grønnsaker og kjøtt av egen slakt med mer. Nå er imidlertid tiden inne for å utvide tilbudet med mål om at langt flere skal oppdage og oppleve «Det gode livet på Grobunn».

Derfor vil vi i løpet av høsten åpne en økologisk kafé i tilknytning til gårdsbutikken. Dette blir en læringsarena som Grobunnlærlingene på gården skal være med å drive. Prosjektleder, Linda Høgmo Edvardsen, håper – i tillegg til å gi lærlingene meningsfulle arbeidsoppgaver - å skape et miljø med god stemning, og som de besøkende ønsker seg tilbake til.

Kafé med sjel

Linda forteller videre at det i kaféen planlegges det med enkel, sesongbetinget meny, som forhåpentligvis vil være med på å skape en enda større ramme rundt et besøk på Grobunn. Tanken er at besøkende skal ha tid til å stoppe opp og nyte, være seg gårdens egenproduserte saft eller Grobunns godt omtalte hjemmelagde suppe med brød til.

Med ca. 30 sitteplasser, samt en vinterhage med et par småbord, er det plass til alle, forteller hun:Bilde 1 webProsjektleder, Linda Høgmo Edvardsen, og daglig leder ved Grobunn, Lene Hagen.

- I kafeen blir det fokus på kortreist mat. Den har faktisk ikke reist i det hele tatt. Råvarene vi bruker er forsynt fra gården vår, biodynamisk dyrket. Grobunnlærlingene deltar i hele prosessen; fra å så frøene til å innhøste grønnsakene som skal brukes til matlaging. Alle deltar ut i fra egne forutsetninger. Det er jo det som er nøkkelen i bedriften vår.

Tør å satse

Apotekerkommoden, den gamle vekta og ikke minst kaffekverna – opprinnelig fra Ridabu handel – og som Linda husker så godt lukten av da hun som liten kom inn i butikken. Alt dette, og mere til, skal være med å synliggjøre det gode arbeidet som gjøres på Grobunn, og forhåpentligvis være med å øke omsetningen. Gårdsbutikken er tenkt å være åpen hver dag, så lenge de ansatte er på jobb, mens kafeen i første omgang tenkes å være åpen torsdag, fredag og kanskje annenhver lørdag. Det er viktig å ikke gape over for mye i første omgang, og heller høste erfaring og se hva som slår an, mener daglig leder ved Grobunn, Lene Hagen:

- Vi har et unikt tilbud og derfor er det viktig å ha ambisjoner og tørre å satse! Tilbakemeldinger, både fra lærlingene og foreldrene, har bare vært positive. Jeg tror nok alle gleder seg til å komme skikkelig i gang med det spennende opplegget. Det planlegges med offisiell åpning omkring høstferietid. Men vi åpner uansett ikke før vi er klare! Hvis du følger oss på Facebook vil du garantert bli oppdatert der. Kom og nyt det gode livet på Grobunn, du også. Har du tid, har vi tid, avslutter Lene.