En god venn, men også et godt hjelpemiddel
08 okt
2017

En god venn, men også et godt hjelpemiddel

Hun er liten og søt, som alle andre valper. Forskjellen er at hennes oppgave her i livet blir å lede en svaksynt/blind utenom hindringer, slik at han/hun skal få et så fullverdig og selvstendig liv som mulig på tross av synstap. Hils på Nova. Hun skal bli førerhund. 

Tekst og foto: Vigdis Marie Blikkberget

 

Dette er historien om Nova. Nova er en labrador retriever, født 5.mai 2017. Hun har et meningsfylt liv foran seg, uten å vite det selv. Enn så lenge er Nova en helt vanlig, nysgjerrig og leken valp. Hennes midlertidig hjem er på Stange. Hit kom hun bare åtte uker gammel fra Hundeskolen Veiviseren i Vestby. Her bor hun sammen med Annette Guldberg og Frank Rønning, og den yngste av deres til sammen tre barn, Natalie. Bilde 1Natalie, Annette og Nova.

Familien Guldberg/Rønning er Novas fôrvert. Som fôrvert må familien blant annet være bevisst på å trene på hverdagssituasjoner hvor man normalt ikke har med hund, som for eksempel på kjøpesenter, kjøre heis og rulletrapper. Den må i tillegg trenes til å bli vant til store folkemengder og høye lyder, kjøre kollektivt, være ute i mørket (noen hunder er faktisk mørkeredde), bli vant til andre dyr som katt, hest, ku, sau og andre hunder. Det stilles ingen krav til forkunnskaper for å bli fôrvert, men du må kunne møte på faste treninger, og forholde deg til de retningslinjer som blir gitt av Hundeskolen Veiviseren.

Familien Guldberg/Rønning er fullt klar over oppgaven de har påtatt seg og hvilket ansvar det medfører. De har vært fôrvert en gang tidligere, i 2013. Hunden het Prada, og ble godkjent førerhund.

- Det er viktig å ha et bevisst forhold til at valpen skal trenes opp til å bli førerhund. Fra første stund må den lære seg å forstå at enkelte ting ikke er lov, som f. eks ligge i sofaen eller få mat rett fra kjøkkenbordet. Kaste ball eller pinne er heller ikke lov. Dette for at hundens jaktinstinkter ikke skal trigges. Grunnleggende lydighet er fryktelig viktig. Den må bli vant til å omgås mange forskjellige mennesker, og ikke minst lære seg å være alene hjemme og kunne oppføre seg pent i huset, forteller Annette.Coverbilde av NovaNova

Etter hvert som Nova blir eldre skal familien introdusere henne for butikkene i Stange sentrum. Nova er det man kaller en nyttehund. Det vil si at hun, i følge forskriften om næringsmiddelhygiene § 15 hos Lovdata, kan medbringes i de områdene av næringsmiddelforetak hvor kunder ordinært har adgang.

 

- Førerhunder/servicehunder har rett på å være med bruker på kafé, butikk, restaurant etc. Likevel er det mange som ikke er klar over denne loven, og mener brukeren skal binde førerhunden sin utenfor restauranten/butikken. Dette vil jo være det samme som å gjøre brukeren hjelpeløs, mener Annette og legger til:

- Førerhunder under trening har ikke de samme rettighetene. Her er det mer opp til handelsstandens velvilje å ta imot disse hundene. Jeg har forberedte handelsstanden i Stange på at vi har førerhund under trening, slik at vi får trent på dagligdagse situasjonene som er viktig for at Nova bli godkjent førerhund. Vi har fått tilbakemelding fra flere butikker, kafeer og forsamlingshus om at vi er velkommen til å trene hos dem.

Da Nova er mellom 12 til 18 måneder må hun gjennom en test. Det er mange faktorer som skal sjekkes før hun kan fortsette veien videre mot å bli førerhund. Det tas blant annet røntgen av hofter/albuer, samt en generell helsesjekk. Testen består også av en grunnleggende lydighetstest. Det sjekkes også om Nova er miljøtrent, klarer å gå blant andre hunder uten å måtte hilse, bjeffe eller bry seg. Passerer hun testen tas hun inn på Hundeskolen Veiviseren for videre trening.

- Hvordan er det å vite at dere en dag skal gi fra dere Nova?

- Det er veldig trist. Vi husker hvor grusomt det var å gi fra oss Prada, og det tok derfor mange år før vi bestemte oss for å bli ny fôrvert. Desto mer viktig er det at du er bevisst på hvorfor du skal bli fôrvert. Dette er ikke hunder du tar til deg bare for at du vil passe en hund. Dette er en hund som er på lån, og en stor forpliktelse. Selv om det er hundeskolen som står for veterinærkostnadene, er det fôrvert som betaler all maten og utstyret den trenger, sier Annette.

- Vil du like vel anbefale familier, eller enkeltpersoner, å bli fôrvert?

- Så absolutt! Det å være fôrvert er veldig lærerikt og ikke minst givende. Det å vite at man er med å gi en blind, eller svaksynt, en helt ny frihet er godt å tenke på. Mange av brukerne som får en førerhund beskriver dette som et under. Ikke bare får de et godt hjelpemiddel, men de får også en venn for livet. Det trengs flere fôrverter, og tror du dette kan være noe for deg så ta kontakt med www.veiviseren.org eller www.blindeforbundet.no, oppfordrer Annette.