Tar folkehelsa på alvor
08 okt
2017

Tar folkehelsa på alvor

- Målet vårt er å skape motivasjon for at flest mulig skal få en aktiv livsstil. Hos oss har vi fokus på folkehelse fremfor prestasjon, sier aktivitetskonsulent hos Bedriftsidretten i Hedmark og Oppland, Lill Frantzhus.

Tekst: Vigdis Marie Blikkberget. Foto: Lill Frantzhus

 

Bedriftsidretten i Hedmark og Oppland holder til i Idrettens hus Kjonerud i Ottestad. Her sitter to ansatte; en av dem aktivitetskonsulent, Lill Frantzhus, og administrerer idrett hele året for mer enn 200 bedrifter i Hedmark og Oppland.

- Vi tilbyr både tradisjonell lagidrett som håndball og fotball, og en rekke individuelle idretter som squash, løp og orientering. Curling har blitt veldig populært, og vi håper på 50 påmeldte lag til kommende serie. Til sammen mer enn 30 ulike aktiviteter og arrangement kan vi friste både små og store bedrifter med, forteller Frantzhus.

Lavterskeltilbud

Visste du at «Sykle til jobben»-aksjonen er en nasjonal kampanje i regi av Bedriftsidretten? «Sykle til jobben» er faktisk bare ett av organisasjonens flere gode lavterskeltilbud:

Ti på Topp er et tilrettelagt tilbud som passer for alle. Her kan dere delta som et lag i bedriften, eller individuelt. Turene, som er fra 1 – 15 km lange, finner du i Hamar, Elverum, Gjøvik og Lillehammer. Last ned Ti på topp-appen, hvor du blant annet registrerer turene dine, og som til enhver tid gir deg en oversikt over hvor du befinner deg. Ti på topp-registreringene skjer fra mai til oktober, og du er med i trekningen om fine premier. Krever ikke medlemskap.

Bike & Run er som navnet tilsier; løping (1,8 km) og sykling (10 km). Her trenger man ikke være medlem av Bedriftsidretten for å delta. Alt du trenger å gjøre er å melde på deg og ditt lag (til sammen 4 personer) via Bedriftsidretten sin nettside, betale startkontingent og møte opp på Domkirkeodden. Bike & Run går alltid av stabelen andre uka i juni.

I fjor hadde Bike & Run 44 deltakende lag. Ett av dem var Moelven Bedriftsidrettslag. De har vært medlem av Bedriftsidretten i Hedmark og Oppland siden 2004, og er en svært aktiv gjeng. Bowling, fotball, leirdueskyting, sykkelaksjon hver sommer (som gjelder alle Moelven Industrier ASAs norske og svenske bedrifter) og ukentlige spinning- og styrketreningsøkter i treningsstudio er bare noen av aktivitetene. Anita Hagen, finanssjef hos Moelven Industrier ASA, har vært sekretær for bedriftsidrettslaget siden 2012 og leder siden 2017. Hun sier ønsket om å bidra til bedre livskvalitet gjennom fysisk aktivitet, samt skape et sosialt og inkluderende miljø på siden av virksomheten, var to gode grunner til å danne et bedriftsidrettslag.

- Bike & Run er et godt eksempel på dette. Ettersom arrangementet er et lavterskeltilbud i nærmiljøet har vi klart å få med ansatte som aldri før har konkurrert eller for første gang løper en hel etappe. Våre ansatte sitter på kontor eller har et til dels statisk arbeid i produksjon. Fysisk aktivitet er derfor svært viktig. I tillegg til at vi mener det bidrar til lavere sykefravær, så skaper det veldig god stemning, teamwork, mestringsfølelse, godt humør og blide ansatte. Ikke minst gode sosiale relasjoner på tvers av avdelinger, sier Hagen som oppfatter Bedriftsidretten i Hedmark & Oppland som en veldig god samarbeidspartner.

Et sprekere Norge

Alle vet at regelmessig fysisk aktivitet, i alle aldere, gir stor helsegevinst. Med bedre helse oppnår du overskudd og mer energi. Ikke bare bidrar det til økt trivsel i hverdagen, men også på arbeidsplassen. «Og når man i tillegg finner en aktivitet man kan gjøre sammen med gode kollegaer, må jo det være helt supert», mener Frantzhus:

- Mottoet til Bedriftsidretten er «Et sprekere Norge». Ta kontakt med Bedriftsidretten Hedmark og Oppland om du ønsker mer informasjon om vårt aktivitetstilbud og hvordan du kan samarbeide med oss.

Trenger flere frivillige

Bedriftsidretten er en frivillig organisasjon. Her er det ingen profitt. Pengene går uavkortet til tilrettelegging for gode aktivitetstilbud og vedlikehold. Derfor er hjelpen fra de frivillige alfa og omega for alt arbeidet som legges ned.

- All ære til de frivillige og den fantastiske jobben de gjør. Selv om innsatsen er stor, så trenger vi flere ildsjeler. Kunne du tenke deg å jobbe som frivillig? Ta kontakt, og klikk deg gjerne inn på vår Facebookside (Bedriftsidretten i Hedmark og Oppland) og på Instagram (bedriftsidretten_hobik) for å se nærmere på hva vi driver med, avslutter Frantzhus.