Vang sangforening fyller 100 år – hyller kulturpersonligheter med nyskrevet teaterkonsert

Torsdag 26.oktober klokka 19 – i Domkirkeoddens aula – er det premiere på Vang sangforenings nyskrevne teaterkonsert "Hanna og Mathias". Tor Karseth står for manus og musikk i forbindelse med korets 100-årsjubileum.

Tekst: Vigdis Marie Blikkberget. Foto: Vigdis Marie Blikkberget og Vang sangforening. 

Torsdag 26.oktober klokka 19 – i Domkirkeoddens aula – er det premiere på Vang sangforenings nyskrevne teaterkonsert "Hanna og Mathias". Tor Karseth står for manus og musikk i forbindelse med korets 100-årsjubileum.Vang sangforening er allerede godt i gang med feiringen av 100-årsjubileet. Tidligere i år gjorde de to påskekonserter sammen med Furneskoret, og i sommer reiste de på jubileumstur til Bornholm i Danmark. Men den virkelige "godbiten" blir servert torsdag 26. oktober da "Hanna og Mathias" har premiere i Domkirkeoddens aula. Isteden for et tradisjonelt tilbakeblikk på korets 100 år lange historie har Vang sangforeningen valgt å sette søkelyset på to lokale kulturpersonligheter på midten av 1800-tallet, nemlig forfatter, Hanna Winsnes, og portrettmaler, Mathias Stoltenberg.

- Grunnen til dette er at Hanna og Mathias ikke lenger får den oppmerksomheten de fortjener, mener Vang sangforening sin PR-komiteen, bestående av Margrete Ruud Skjeseth, Anne Hagen og Arne Jørgen Bjørum. Vang 2Vang sangforening.

God hjelp av sambygding

Det er korets sambygding, Tor Karseth, som står for manus og musikk. Det var han som kom med forslaget om å gjøre en litt annerledes vri på jubileumskonserten. Eller som Karseth selv sa:

- Ønsker dere en tradisjonell jubileumskonsert, eller skal vi gjøre noe artig?

Det var da ideen om Hanna Winsnes og Mathias Stoltenberg ble et faktum. Med disse som hovedrolleinnehavere har han skrevet 15 nye sanger, og tonesatt to tekster som Hanna Winsnes selv har skrevet.

- Mye av handlingen foregår i år 1850, på prestegården i Vang der Hanna styrte kjøkkenet. Hanna og Mathias har mye tilfelles, og får et helt spesielt forhold. Siden Mathias er døv, kommuniserer de via lapper. Dette er viktig historie for matkultur, identitet, kvinnehistorie, malerkunst og ikke minst lokalhistorien, forteller Margrete Ruud Skjeseth som også sitter i jubileumskomiteen.

Rollene som Hanna og Mathias

Det er sangpedagog, Tanja Irene Leine, som skal spille rollen som Hanna. Hun har aldri samarbeidet med koret før, og gleder seg derfor stort til å treffe nye sangglede mennesker.

- Jeg synes det er utrolig sprekt av Vang sangforening å satse på et nyskrevet verk. Og at det har tilknytning til Vang gjør det ekstra spennende. Jeg tipper de fleste vet litt om Hanna Winsnes, men nå får publikum mulighet til å lære mer om en viktig del av vår lokalhistorie. Tor Karseth har gjort en kjempejobb med dette verket. Ikke minst er det mange gode og iørefallende melodier som vil falle i smak hos mange. Det krever en enorm jobb å sette i gang med et slikt prosjekt, så all ære til Vang sangforening. Jeg gleder meg til å gå inn i tolkningen av rollen som Hanna Winsnes, og beundrer hennes enorme arbeidskapasitet. Ikke minst hennes egenskap til å reise seg og gå videre når ting ser håpløst ut, sier Leine.

Billedkunster, Jon Olav Helle, har rollen som Mathias. I tillegg til en musikalsk reise gjennom Hannas liv, skal Jon Olav male det berømte portrettet av Hanna Winsnes. Dette blir til i forestillingen og publikum kan følge utviklingen på storskjerm.

Samarbeid med Anno museum og Storhamar videregående

Vang sangforening har også inngått et samarbeid med Anno museum Domkirkeodden og Storhamar videregående skole i forbindelse med jubileumskonserten. På Domkirkeodden vil det bli en utstilling knyttet til hovedpersonene med blant annet flere av Mathias Stoltenberg sine portretter.

Storhamar videregående skole, linje for restaurant og matfag, setter Hanna og hennes oppskrifter inn i sin læreplan med "Hanna Winsnes uke". På jubileumskonsertens premieredag, torsdag 26. oktober, blir det åpen restaurant med en 4-5 retters meny basert på Hanna sine oppskrifter. Konservator ved Anno museum Domkirkeodden, Laila Grastvedt, står for den faglige støtten.

- Jeg har befattet meg litt med Hanna Winsnes og hennes oppskrifter i «Lærebog i de forskjellige Grene af Huusholdningen», og har matkultur som mitt spesialansvarsområde som konservator for nyere kulturhistorie på Domkirkeodden. Jeg har foreslått en del retter som både er gjennomførbare for elevene og som passer i forhold til tilgjengelige råvarer om høsten. Midt på 1800-tallet var konserveringsmulighetene minimale for grønnsaker – kjøtt og fisk kunne spekes, røkes og tørkes, men grønt var det verre med.  Hva de velger å lage, vet jeg ikke, men de har fått ei liste med forslag. De skal i alle fall lage en meny som skal serveres til publikum om ettermiddagen før den første konserten. I den forbindelse skal jeg kåsere om Hanna Winsnes og den maten som blir servert. I tillegg skal ei gruppe elever få oppleve hvordan baking i steinovn foregikk. De skal lage deig til brød og mulig småkaker etter Hanna Winsnes oppskrifter og steke i bakerovnen i bryggerhuset i drengestuebygningen fra Store Hubred på museet. Så langt det er mulig skal prosessen skje med gamle redskaper på gammelt vis. De vil også få en innføring i husholdet på en stor hedmarksgård på midten av 1800-tallet, forteller Laila. 

Vang 1Margrete, Arne Jørgen og Anne.

Ekte sangglede

Trioen i PR-komiteen er alle relativt ferske i Vang sangforening. Men i korsammenheng har både Arne Jørgen Bjørum og Anne Dæhli Hagen lang fartstid. Anne har sunget i flere kor før hun begynte i Vang, mens Arne Jørgen er den som har sunget i kor lengst. Hele 25 år har det blitt, og det hele startet i Kongsvinger Blanda Kor.

- Å synge i kor blir en livsstil. Det er en fin måte å koble ut alt annet på. Vang sangforening øver på Disen Kulturveksttun i Hamar hver mandag fra klokka 19 til 21.30. Det skal være noe fryktelig viktig som kommer i veien om jeg ikke møter opp på disse, smiler kormedlem, Arne Jørgen, som får et bekreftende nikk av de to andre.

Vang sangforening har ca. 35 aktive sangere i alderen 45 til 70 år. De fleste av disse har vært kormedlemmer i mange år. Deriblant Håvard Forvemo som har vært korets dirigent de siste 20 årene. Til vanlig jobber han ved Toneheim Folkehøgskole på Hamar, og beskrives av PR-komiteen som en svært dyktig dirigent.

Ser frem til premieren

Siden i vinter har Vang sangforening forberedt seg til jubileumskonserten "Hanna og Mathias". Mye hardt arbeid ligger bak, men nå gleder koret seg til å ønske alle velkommen til premieren, torsdag 26. oktober i Domkirkeoddens aula.

- Det blir veldig spennende. Nå håper vi at så mange som mulig kommer til våre fire konserter. Billetter får du kjøpt på Ticketmaster.no, Narvesen og 7 Eleven, og i døra, avslutter PR-komiteen.

Konsertdatoene er:

Torsdag 26.oktober klokka 19.

Fredag 27.oktober klokka 19.

Lørdag 28.oktober klokka 17.

Søndag 29.oktober klokka 19.